(ACN/Redacció) L’Ajuntament de Barcelona ja té preparat l’informe que acredita que la ciutat és una zona amb un mercat de l’habitatge tens i pot aplicar la nova llei aprovada al Congrés dels Diputats per regular els lloguers. Així ho ha assegurat en una entrevista al ‘Diario.es’ l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, en què ha dit que “Barcelona serà la primera a aplicar-la amb la màxima ambició”.

Colau ha remarcat que la voluntat és que “tots els barris” puguin regular els lloguers. “Ja tenim els deures fets”, ha dit, i ha remarcat que durant anys “s’ha posat la catifa vermella a l’especulació” i que calia una regulació per “frenar les pujades abusives”. L’Ajuntament enviarà l’informe al Govern tan bon punt la nova llei entri en vigor.

Complim clarament amb el requisit i per tant Barcelona té els deures fets i l’informe preparat perquè tan bon punt es publiqui al BOE, la Generalitat rebi la nostra petició”
Ada Colau, alcaldessa Barcelona

Barcelona compleix un dels dos requisits

El document, elaborat per l’Observatori metropolità de l’Habitatge, diu que la ciutat compleix amb un dels requisits que preveu la llei espanyola: que el cost mitjà de la hipoteca o el lloguer a la ciutat no superi el 30 % dels ingressos mitjans de les famílies. D’acord amb la informació oficial, la càrrega del lloguer de l’habitatge va ser l’any passat del 43,3 %, fins i tot sense incloure les despeses de subministraments.  

Barcelona no compleix amb el requisit que el preu de compra o lloguer hagi tingut els últims cinc anys un percentatge d’increment acumulat almenys de tres punts per sobre de l’augment de l’IPC. Segons les dades oficials, el preu mitjà anual de lloguer entre el 2018 i el 2022 es va incrementar un 10,5 %, passant de 929 euros al mes a 1026, mentre que la inflació va pujar un 11,7 %. 

Amb tot, i segons destaca el document de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, la llei espanyola ja permet declarar una zona de mercat residencial tens quan es compleix, com a mínim, una de les dues condicions.