Roger Español torna la creu de Sant Jordi
Foto: Nico Tomàs (ACN)

(ACN) Roger Español ha tornat la Creu de Sant Jordi que li va atorgar la Generalitat. En un acte simbòlic davant la seu del Departament de Cultura aquest dimarts a la tarda, el represaliat per la policia espanyola durant l’1-Ova perdre un ull per una pilota de goma– ha lliurat la medalla a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb qui s’ha reunit durant no més de 10 minuts. “Han buidat de contingut aquesta medalla”, ha justificat Español a la sortida de la trobada. L’executiu de Quim Torra va acordar donar-li la més alta distinció el 2018 per la seva defensa del referèndum de l’1-O.

Un centenar de persones davant del Departament de Cultura

L’acte davant de Departament de Cultura, que ha comptat amb parlaments i música a càrrec del mateix Español (que és músic), ha aplegat més d’un centenar de persones en suport seu. També hi han acudit representants d’algunes entitats independentistes, com la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, l’expresidenta Elisenda Paluzie o l’exvicepresident Jordi Pesarrodona. També s’hi han sumat l’exvicepresident del Parlament per Junts Josep Costa i altres organitzacions, com Meridiana Resisteix.

Després de retornar la medalla, Roger Español ha explicat que la consellera ha entès els motius per fer-ho i que li ha replicat que ella també està encausada pels preparatius de l’1-O. “No m’ha dit gaire cosa, la veritat”, ha admès.

La intenció d’Español era tornar el guardó al president de la Generalitat i ho ha justificat perquè “les polítiques independentistes des de l’1-O s’han dedicat a buidar de contingut el significat d’aquesta medalla”. I ha reblat: “En cada pacte amb l’Estat, amb el PSOE i amb els comuns, s’ha contribuït a oblidar l’1-O”.

Crítiques a la llei d’amnistia

Pel que fa a la llei d’amnistia, Español ha deixat clar que la seva intenció és no ser-hi inclòs, tot i que l’última paraula la tenen els jutges. Sobre la norma, ha advertit que “serà una prolongació de la impunitat policial” i que “esborra tot el caràcter de l’1-O”.

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que ha reivindicat Roger Español com un símbol de l’1-O. Ha considerat molt pertinent la seva acció de denúncia i l’ha contraposada a la llei d’amnistia: “L’amnistia, en realitat, és una claudicació. Aquest acte ens ha de fer remoure les consciències”.