turistes barri gòtic
Foto: Vicente Zambrano

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest mes de novembre ha demanat que la ciutat pugui limitar a 15 persones més guia els grups turístics que visiten el centre de Barcelona, alhora que s’hagi d’obligar a utilitzar audioguia els grups que superin els 10 turistes. El govern municipal (comuns i socialistes) han donat suport a la proposta d’ERC, però el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha recordat que hi ha un decret de la Generalitat que no permet que l’Ajuntament faci la limitació: “Canviïn el decret”, ha etzibat Collboni al regidor republicà Miquel Puig.

Ara bé, el Grup Municipal d’ERC assegura que el consistori té eines per fer la limitació de grups turístics a través de l’ordenança d’ús de l’espai públic, tal com passa amb la regulació dels trixis o l’entrada de grups de turistes a mercats municipals. En la defensa de la mesura, Miquel Puig ha assegurat que “no ens mou la turismofòbia”, sinó regular per evitar les molèsties generades pel turisme: “Regular no és oposar-se al sector, és protegir-lo”, ha sentenciat.

Puig ho ha dit com a resposta al mateix Jaume Collboni, que ha demanat als republicans que es posicionin de forma clara a favor o en contra del decreixement turístic. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde ha reblat que “no som partidaris del decreixement” i ha anunciat que hi haurà una regulació per a les llars compartides. La proposta d’ERC per limitar els grups turístics al centre de la ciutat ha rebut el no de Ciutadans i l’abstenció de Junts, el PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita, Marilén Barceló.