L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, nega que hi hagi “cap intercanvi” entre els pressupostos de la ciutat i Catalunya després que ERC i els comuns hagin arribat a un acord per aprovar tots dos comptes. En una compareixença des de l’Ajuntament, Colau ha defensat que es tracta d’un “bon acord per a Catalunya i també per a Barcelona” i creu que el “no” inicial dels republicans va ser precipitat. En aquest sentit, demana prioritzar la ciutat abans que pensar en les eleccions municipals del 2023.

Colau ha dit que el fet que ERC permeti aprovar el pressupost municipal és “una bona notícia” per a Barcelona i opina que això “no hauria de sorprendre a ningú”. “Si no s’aprovés, la ciutat perdria uns 400 milions d’euros i això seria imperdonable en un context de sortida de la pandèmia i de la crisi del coronavirus“, ha destacat l’alcaldessa, qui ha dit que la ciutadania espera dels polítics “fer política útil” i “fugir de la picabaralla i la polarització“.

A tots ens ha pogut passar alguna vegada que ens precipitem. Però hem de ser coherents i posar Barcelona al davant dels interessos partidistes
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

La compareixença d’Ada Colau s’ha produït hores després que el Grup Municipal d’ERC hagi anunciat que no votarà en contra dels comptes de BComú i el PSC al plenari del mes de desembre (després de rebutjar-los a la darrera Comissió d’Economia i Hisenda). Ernest Maragall (ERC) ha explicat que el seu grup s’abstindrà o hi votarà a favor al plenari del mes de desembre per garantir, a canvi, que els comuns permetin aprovar els comptes catalans.

Colau demana un “diàleg sincer” amb l’oposició

Tot apel·lant l’esperit d’entesa i acord, Colau ha allargat la mà a tota l’oposició, però en especial a ERC, per acabar de perfilar les inversions del 2022 a través d’un “diàleg sincer”. Demana “deixar enrere el temps de bloqueig” i iniciar “una nova etapa de majories pel diàleg”. L’alcaldessa ha insistit que ERC és el “soci preferent” del govern de Barcelona i, per això, ha explicat que ja s’ha escrit amb Maragall per millorar els comptes municipals: “Encara tenim setmanes per afinar partides i millorar despeses“. Ara bé, Ernest Maragall ha dit aquest dilluns al matí que no negociaran res del pressupost amb l’executiu d’Ada Colau i Jaume Collboni, tot i permetre l’aprovació dels comptes.

El canvi de posició d’ERC ha rebut visions diferents des del govern municipal: mentre que BComú l’ha celebrat, el PSC ha carregat durament contra el partit. El socialista Collboni ha acusat Maragall de “dilapidar la seva credibilitat”.