Desenes d’amfitrions de llars compartides (agrupats sota el paraigua de l’associació AmfiCat) s’han concentrat aquest dimarts a la plaça de Sant Miquel, a les portes de l’Ajuntament de Barcelona, per reclamar al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni “una regulació justa” per al sector. La presidenta d’AmfiCat, Conxa Vilaplana, ha denunciat que Barcelona en Comú els dona l’esquena i no es vol reunir amb ells per abordar la situació.

Els amfitrions, a més, avisen que hi ha moltes famílies de la ciutat que depenen dels ingressos del lloguer d’habitacions per arribar a final de mes, en especial ara amb l’impacte que ha tingut la pandèmia. En aquest sentit, Vilaplana ha assegurat que “l’associació ha detectat que hi ha molts socis que han perdut la seva llar“. Segons l’entitat, les llars compartides suposen el 8 % dels allotjaments turístics que hi ha a Barcelona.

Prohibits els lloguers de menys de 31 dies

Ara mateix, la normativa municipal prohibeix que els amfitrions puguin llogar una habitació del seu pis per períodes de menys de 31 dies. Així ho preveu la revisió del PEUAT, una normativa que l’AmfiCat considera excessiva i que va en contra de la llei catalana, que reconeix i regula l’activitat. L’agost del 2020, el govern municipal ja va imposar una moratòria de llicències al lloguer d’habitacions mentre estudiava una regulació al respecte.

Que ens treguin la prohibició de compartir llar, que regulin d’una vegada tal com va dir la Generalitat”, ha exclamat Vilaplana a les portes de l’Ajuntament. La presidenta d’AmfiCat ha reclamat que el consistori “faci una regulació que no rigui restrictiva perquè, si ho és, serà una prohibició encoberta”.

Discrepàncies entre BComú i el PSC per la regulació

La protesta dels amfitrions s’ha fet coincidir amb un debat a la Comissió d’Urbansime en què s’ha tombat una proposta de Barcelona pel Canvi que demanava “una regulació raonable” de les llars compartides. El debat ha evidenciat, de nou, les diferències entre els dos socis de govern, ja que el PSC s’ha abstingut i BComú ha votat en contra al costat d’ERC. Junts, Ciutadans i el PP s’han sumat a la petició de Barcelona pel Canvi.

La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) ha dit que aposta per regular les llars compartides i que cal analitzar on es volen prioritzar. En aquest sentit, ha recordat que al març es va crear un espai de treball dins del govern per aconseguir una ordenança municipal per a les llars compartides. En canvi, la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) ha defensat la prohibició de llogar habitacions per períodes inferiors a un mes i ha dit que en els propers mesos es presentarà una proposta “que garanteixi el dret a l’habitatge”.