El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha explicat que el seu partit no negociarà el pressupost del 2022 amb el govern de Barcelona, després d’anunciar que els republicans s’abstindran en l’aprovació definitiva dels comptes a canvi de tenir pressupostos a la Generalitat de Catalunya. “No seurem ara a fer una farsa de negociació”, ha assegurat Maragall. Ho ha dit en resposta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui li ha ofert parlar per tenir “un paper protagonista” en el pressupost.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Maragall ha recordat que comuns i socialistes ja tenen el compromís d’ERC de no obstaculitzar l’aprovació dels comptes barcelonins i que, per tant, qualsevol conversa que es pugui produir ara “ja no és una negociació”. En aquest sentit, considera que “no té gaire sentit entrar-hi” quan el gruix del pressupost ja està redactat i el que queden ja són “petites partides”.

“Ha estat un gripau difícil d’empassar-se”

Sobre el canvi del sentit del vot (ja que en comissió van votar en contra del pressupost), Maragall ha qualificat la decisió com “un gripau difícil d’empassar-se” però insisteix que ERC ho ha fet per “responsabilitat”, per tal que el govern de la Generalitat rebés l’aval dels comuns als comptes de Catalunya. “Estaven en joc els pressupostos del país“.

Entrevista a Ernest Maragall (ERC) al ‘bàsics’
Mira l’entrevista completa

“Em sento més reforçat”

Malgrat reiterar que no ha estat pas una decisió fàcil i que va haver-hi debat en el si del partit, Maragall diu sentir-se “més reforçat” i “convençut” amb la seva acció. A més, lamenta no haver rebut cap agraïment ni per part de l’alcaldessa, Colau, ni per part del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, qui va acusar Maragall de “dilapidar la seva credibilitat” pel canvi de posició d’ERC.

Preguntat per si s’ha plantejat deixar el càrrec després del canvi de vot pel pressupost, Maragall no ho ha negat. “Estem disposats a plegar en qualsevol moment. Inevitablement això et fa venir al cap tota mena de valoracions i pensaments”.

Eleccions avançades a Catalunya?

“És obvi que la coalició entre ERC i Junts és de complexitat i […] hi ha contradiccions evidents“. Aquesta ha estat la resposta de Maragall preguntat per una possible crisi al govern de la Generalitat entre els dos partits. El partit de Carles Puigdemont ha mostrat la seva incomoditat amb ERC pel fet que siguin els comuns i no la CUP qui permeti l’aprovació del pressupost de la Generalitat. “S’equivoquen, naturalment”, ha dit el president del Grup Municipal d’ERC, qui considera que els comptes són “quasi idèntics” als que podrien pactar amb els anticapitalistes.

En qualsevol cas, si bé Maragall creu que unes eleccions avançades a Catalunya no serien la millor opció, creu que el comportament de Junts podria acabar dinamitant l’executiu i, amb això, empènyer el president, Pere Aragonès, a convocar comicis. “Si cal, sí [que hi haurà eleccions]”, ha dit.