cooperasec premi 25N Ajuntament Barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona

L’associació Cooperasec ha rebut el premi 25N de l’Ajuntament de Barcelona al millor projecte de prevenció de les violències masclistes pel seu projecte Prenem la paraula! Es tracta d’un cicle feminista destinat als joves del barri del Poble-sec que ofereix activitats de l’art, la literatura i la cultura que posen el focus en els rols de gènere, les masculinitats i els valors socials sexistes que fomenten, legitimen i reprodueixen aquest tipus de violències. L’objectiu del projecte és evitar les actituds masclistes violentes entre la població jovent.

A banda, Prenem la paraula! aposta per una metodologia “participativa i transversal” i una mirada “de gènere, intercultural i interseccional” per treballar el llenguatge no sexista i les formes de prevenció i sensibilització en les violències masclistes. Després de la celebració de cada sessió, els creadors del projecte proposen plasmar tot el que s’ha treballat en un mitjà físic i digital per compartir-ne el contingut amb la resta de la ciutadania.

Què hi ha convocat el 25 de novembre a Barcelona?

La iniciativa del projecte va sorgir de la Comissió Jove del Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec, amb l’associació Cooperasec com a entitat gestora. En formen part entitats juvenils no només d’aquest barri, sinó també del Raval i Sant Antoni.

Identificar les “masculinitats tòxiques”

Dues de les integrants de Cooperasec han recollit el guardó i han explicat que l’objectiu del projecte és, entre d’altres, “identificar les masculinitats tòxiques” a través del teatre, l’escriptura, el ball, el rap o la il·lustració “per revertir-les”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la tinenta d’alcalde de Feminismes, Laura Pérez, han estat les encarregades de donar el premi. En el discurs inicial, Colau ha recordat la “violència estructural” que segueixen patint les dones. Per això, ha dit: “No és un acte de celebració, però tampoc de constricció. Estem juntes, no ens rendim, som fortes i ens donem suport”. L’alcaldessa ha fet una crida a treballar en la prevenció de les violències masclistes, sobretot, entre els joves.

16a edició dels premis pel 25 de novembre

Aquest 2021 s’ha celebrat la 16a edició del certamen, que organitza cada any el consistori amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre. El guardó ofereix 15.000 euros i el suport del mateix Ajuntament per facilitar que el projecte guanyador sigui una realitat.

El premi 25 de Novembre d’enguany vol lluitar contra les “relacions abusives o violentes” que, segons el consistori, es produeixen amb el poder i els privilegis socials. En aquest sentit, la convocatòria busca “trencar amb els estereotips relacionats amb la masculinitat hegemònica i promocionar models relacionals més justos, equitatius i lliures de violència”.