Les principals institucions catalanes han participat en l’acte conjunt per rebutjar “tots els tipus i formes de violències masclistes” i en què s’ha recordat les víctimes amb un minut de silenci. Tot i que inicialment s’havia de fer a la plaça de Sant Jaume, la cerimònia institucional del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones s’ha fet al pati del palau de la Generalitat per la pluja.

Allà s’han trobat els representants de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, les diputacions, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegació del Govern espanyol a Catalunya per commemorar aquest 25 de novembre.

Record a les víctimes de violència masclista

La cerimònia ha arrencat amb una intervenció de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència masclista. Seguidament, l’activista i advocada, Laia Serra, ha fet lectura del manifest consensuat per aquestes institucions per reclamar “una vida lliure de violències masclistes”.

Un escrit que posa l’èmfasi en les noves formes de violència com la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius i en què també es fa una crida a actuar contra la violència de segon ordre (l’exercida contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista. I recull la necessitat d’actuar enfront la violència vicària i i la violència digital.

Nous referents per erradicar les violències masclistes

Laia Serra ha afegit que cal “extingir el patriarcat i la seva ideologia masclista” per activar en els homes la responsabilitat “individual i col·lectiva” d’assenyalar les conductes masclistes. En aquest sentit, ha explicat que caldrà “desobeir els mandats de la masculinitat tradicional” per rebutjar noves formes de violència també en els àmbits digitals. L’acte ha acabat amb una actuació del grup La Cicatriz, seguida d’una cançó del grup Roba Estesa.