Barcelona ha commemorat l’1 de Maig amb el primer acte institucional de l’Ajuntament pel Dia del Treball. L’acte s’ha fet aquest dijous, dos dies abans de la jornada, que enguany cau en dissabte i que té en el centre del debat com ha de ser la recuperació de la crisi econòmica generada per la pandèmia de la covid-19. En l’acte, organitzat per Barcelona Activa, ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i dels sindicats UGT, CCOO i la Confederació Europea de Sindicats.

Collboni ha assegurat que aquest 1 de Maig l’Ajuntament vol retre “homenatge als treballadors que han mantingut dempeus la societat durant la pandèmia” (com els treballadors de residències, els sanitaris, el comerç o els transportistes), alhora que ha avisat que “la sortida de la crisi ha de ser justa”. Per això, el primer tinent d’alcalde ha remarcat el pla Barcelona Green Deal, que generarà 100.000 llocs de feina a la ciutat els propers 10 anys, i que invertirà 672 M € per a la reactivació econòmica fins al 2023.

Per la seva banda, Camil Ros (secretari general d’UGT) també ha demanat una “sortida de la crisi que sigui digna”, i ha alertat que no es poden repetir els errors de la crisi del 2008: “Que no se’n surtin només uns quants, ens n’hem de sortir tots amb treball i amb salut”. En aquest sentit, Javier Pacheco (secretari general de CCOO) ha encès les alarmes per l’ERO massiu anunciat per CaixaBank: “Quan retirem els respiradors dels ERTO, no podem començar a veure expedients de regulació d’ocupació”, ha lamentat. Des d’Europa, Esther Lynch ha reclamat l’aposta per un salari mínim digne europeu.