Barcelona debat aquesta setmana la reactivació econòmica de la ciutat postpandèmia en les jornades Barcelona reAct, que tenen lloc al Disseny Hub. Experts locals i internacionals aportaran la seva visió per repensar el model econòmic. En la inauguració de les jornades, tant l’alcaldessa, Ada Colau, com el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, han defensat la necessitat de diversificar l’economia de la ciutat perquè no depengui només del turisme i apostar per sectors estratègics com la innovació, les energies netes i les indústries creatives.

En aquest sentit, Collboni ha anunciat que des de l’Ajuntament s’està treballant en una vintena de projectes en aquests sectors amb l’objectiu de generar 100.000 llocs de treball fins al 2030. En aquesta llista de projectes, que ha definit com el “Barcelona Green Deal” hi ha la transformació de l’edifici de Correus en un “hub” digital, l’edifici de l’antic Mercat del Peix, la reconversió del Port Olímpic cap a l’economia blava (vinculada amb el mar), l’impuls del 22@ nord amb habitatge i oficines, el campus del Besòs o l’impuls als polígons del Besòs amb la transformació de l’antiga Mercedes-Benz.

Ada Colau i Jaume Collboni amb els exalcaldes de Barcelona Clos, Serra, Hereu i Trias

“No tornar al model d’abans de la pandèmia”

En la jornada inaugural de Barcelona reAct hi han assistit els exalcaldes de Barcelona Narcís Serra, Joan Clos, Jordi Hereu i Xavier Trias. En el discurs d’obertura, l’alcaldessa ha advocat per “no tornar a l’economia d’abans de la pandèmia, sinó superar els problemes detectats”. Colau, que ha recordat l’economista Arcadi Oliveres, ha defensat “una economia més ètica, justa i humana” per no tornar a un model econòmic amb “una especulació descontrolada de l’habitatge que consolidi desigualtats i que generi contaminació”.

Potenciar els locals buits en planta baixa

Al seu torn, el primer tinent d’alcalde ha posat èmfasi en un sector a desenvolupar: els baixos comercials buits. Segons Jaume Collboni, a la ciutat hi ha 5.200 locals sense activitat que representen 1,5 milions de metres quadrats de sostre econòmic disponible. “Els hem de potenciar com un àmbit de desenvolupament econòmic”, ha dit Collboni, que ha apostat per fer baixar l’activitat que hi ha en primeres plantes cap als baixos per desenvolupar barris.

Segons el primer tinent d’alcalde, “el 2020 hem parat el cop, el 2021 serà el de reactivació, i el 22 l’any de la recuperació i el lideratge”. Collboni ha defensat les jornades Barcelona reAct com “un acte d’afirmació, compromís i optimisme amb el futur de la ciutat” i ha apostat per un creixement “sostenible i inclusiu”.