(ACN) CaixaBank ha plantejat aquest dimarts un expedient de regulació d’ocupació (ERO), que afectarà un total de 8.291 treballadors, el 18 % de la plantilla. D’altra banda, l’entitat també ha proposat el tancament de 1.534 oficines a tot l’estat, que suposarien una reducció del 27 % respecte a la xarxa actual, segons han informat els sindicats. L’entitat ja va avançar fa un parell de setmanes la intenció de retallar la plantilla i la xarxa d’oficines després que al març es consolidés la fusió amb Bankia.

Bona part de l’impacte es concentrarà a la xarxa d’oficines, on la retallada afectarà un total de 5.742 empleats. A hores d’ara, però, l’entitat no ha donat detalls sobre quines seran les comunitats més perjudicades.

Als serveis centrals hi ha 1.148 empleats afectats, 630 de les filials, i 463 dels serveis centrals distribuïts. Finalment, la plantilla de les direccions territorials es reduirà en 250 empleats, mentre que 58 de les baixes correspondran a excedències incentivades.

El Govern veu “preocupant” l’ERO i avisa que estarà “a sobre” 

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, veu “preocupant” l’ERO que CaixaBank ha plantejat. A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Budó ha dit que de moment volen esperar a tenir més informació per poder fer “una valoració exhaustiva” de la situació però ja ha avisat que “en la mesura del possible” el Govern estarà “a sobre” de totes les decisions que es prengui. La portaveu ha recordat que quan es va anunciar la fusió entre CaixaBank i Bankia ja van demanar que “en cap cas es perjudiqués ni clients ni treballadors”.

Potenciar oficines més grans i l’especialització

CaixaBank ha traslladat als representants sindicals la intenció de potenciar oficines més grans i l’especialització, evitar duplicitats en diversos municipis i estalviar en costos salarials que, segons l’entitat, són superiors a la competència.

L’objectiu és tancar la negociació a finals del segon trimestre de l’any.

Les condicions de sortida

Pel que fa a les condicions de sortida, CaixaBank ha establert quatre grups. En primer lloc, els majors de 63 anys, a qui l’entitat ofereix una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats. Al col·lectiu d’entre 58 a 63 anys i amb més de 15 anys al banc, l’entitat els ofereix el 50 % del salari pensionable amb descompte de desocupació i el pagament del conveni de la Seguretat Social.

Els treballadors d’entre 55 i 58 anys amb més de 15 anys d’antiguitat rebran el 50 % del salari regulat, amb un màxim de dues anualitats i, finalment, la resta de la plantilla percebrà una compensació de 25 dies per any treballat amb un topall de 18 mensualitats.