L’Ajuntament de Barcelona ha llançat un repte urbà per trobar solucions innovadores per crear més espais d’ombra a l’espai públic. El consistori vol preparar la ciutat per afrontar l‘emergència climàtica, amb onades de calor cada cop més freqüents, i reduir l’impacte de l’efecte illa de calor en els mesos d’estiu.

En concret, es volen crear espais d’ombra en tres tipus d’espais diferents: carrers convencionals, àrees de joc infantil i espais de gran superfície, com per exemple places o grans avingudes.

El repte convida a participar, de manera individual o consorciada, a empreses, “start-ups”, centres d’investigació o innovació, universitats, fundacions, associacions, cooperatives i consorcis formats per diferents agents.

Un projecte emmarcat en el Pla d’acció per l’emergència climàtica 

Aquest repte s’emmarca en la línia d’acció “Garantir el confort tèrmic” del Pla d’acció per l’emergència climàtica (PAEC) 2030, que recull diferents estratègies de ciutat per fer front a les altes temperatures en l’espai públic i en edificis.

La recepció de propostes estarà oberta entre el 15 de juny i el 14 de juliol del 2023 i la selecció de projectes guanyadors es farà al mes de setembre del 2023. Es destinarà un total de 300.000 euros per donar suport financer als millors projectes, que hauran de tenir un pressupost mínim de 80.000 euros i màxim de 125.000 euros. Els projectes seleccionats poden rebre un premi de fins al 80 % dels costos elegibles, amb un màxim de 100.000 euros.

Les propostes es provaran el 2024

La previsió és provar les noves solucions per fer ombra en espais reals al 2024. De fet, està previst que entre els mesos d’octubre del 2023 a març del 2024 es realitzin els prototips i entre abril i setembre del 2024 es realitzi la fase de seguiment.