Cada cop són més les persones que necessiten ajut per tenir un plat a taula a Barcelona. Segons dades de l’Ajuntament, els usuaris de tots els programes d’alimentació a la ciutat s’han disparat. Un exemple són les ajudes econòmiques per comprar al supermercat: si l’any 2019 en rebien 8.309 famílies, s’han més que doblat i ara són 20.280.

La tendència a l’alça es repeteix als menjadors socials i també pel que fa als àpats a domicili, en què s’ha passat de servir-ne 587.000 abans de la covid-19 als 752.000 que es preveuen aquest 2022. La pobresa i la desigualtat creixen i el consistori destina cinc milions d’euros més que el 2019 a fer-hi front: de 10 milions d’euros per als programes d’alimentació, a 15 milions.

Ens preocupa, com a tothom, i estem redoblant esforços”
Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social

En un context d’inflació i d’increment generalitzat de preus, l’Ajuntament es mostra preocupat, també perquè cal fer ajustos per arribar a tothom. “Som conscients que hi ha determinats moments en què la cobertura econòmica pot ser menor si l’encariment de la compra és major. I, per tant, ho adaptem”, explica Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social.

La necessitat d’ajuda creix a tots els districtes

“És un fet que ens preocupa, suposo que com a tothom, i estem redoblant esforços“, conclou. Segons les xifres del consistori, la demanda d’ajut alimentari s’ha incrementat a tots els districtes de Barcelona, però sobretot a les Corts (+128,87 %), Gràcia (+99,78 %) i Nou Barris (+89,03 %). On menys ha crescut és a Sant Martí (+46,75 %), Ciutat Vella (+29,96 %) i Sant Andreu (+29,59).