La líder de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Neus Munté, ha acusat l’alcaldessa, Ada Colau, de “no fer prou” per combatre les “ocupacions delictives” d’habitatges a la ciutat. Segons Munté, Barcelona té “un problema greu” amb aquestes situacions i ha reclamat al govern municipal que s’elabori un cens per identificar-ne els casos. També demana més recursos a la Guàrdia Urbana perquè pugui detectar ocupacions que generen problemes de convivència.

Munté ho ha dit acompanyada de l’exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró i la diputada Míriam Nogueras, que portaran propostes de reformes legals al Parlament i al Congrés per combatre les ocupacions “delinqüencials i conflictives”. Ciuró ha lamentat que el govern d’ERC en solitari hagi “aturat” la reforma del Codi civil que permetria que les comunitats de veïns o els alcaldes puguin emprendre accions judicials davant d'”ocupacions il·legítimes” si els propietaris —grans tenidors o bancs— no ho fan.

Cal dotar d’eines les comunitats de veïns, ajuntaments i cossos de seguretat, i l’alcaldessa Colau en aquesta qüestió no ha alçat la veu”
Neus Munté, presidenta del Grup Municipal de Junts

Les denúncies per ocupacions baixen

Segons dades dels Mossos d’Esquadra facilitades per l’Ajuntament, les denúncies per ocupacions d’habitatges a Barcelona van de baixa el 2022. El tercer trimestre n’hi va haver 333, mentre que en el mateix període del 2019 es van registrar 395 denúncies. En l’últim ple municipal, la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, va dir que les ocupacions delictives són minoria a la ciutat i que, en aquests casos, el govern municipal és partidari que els habitatges es desallotgin de forma immediata.