Arrels Fundació es troba en una situació límit i demana a la ciutadania que faci aportacions solidàries per poder continuar amb la seva tasca. S’esperava que el 2022 es tanqués amb un dèficit negatiu de 325.000 euros, però la xifra s’ha disparat fins a 700.000 euros. Explica el director Ferran Busquets que —des del gener i fins a l’octubre— ja s’han atès 2.169 persones, una xifra superior a la de tot l’any passat. La inflació i el fet que l’associació ha atès a més persones sense llar en són les causes de l’augment de la despesa.

“Si cal, hipotecarem patrimoni”

Busquets ha fet una crida a la ciutadania perquè segueixi col·laborant. Es donen de marge fins a finals d’any perquè el desembre és el mes més fort pel que fa a donacions i altes de socis nous. Els preocupa que “la nostra atenció es vegi afectada”. Busquets ha dit que no volen rebaixar la qualitat de l’atenció ni tampoc dir que no a una persona que ho necessiti. El director de l’entitat ha deixat molt clar que “no tancaran” i que si cal “hipotecarem part del nostre patrimoni”.

La fundació està finançada en un 77 % per fonts privats i la resta està cobert per fons públics. Arrels ja ha comunicat a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat la seva situació actual i espera una resposta positiva de les administracions.

Més despeses dels pisos

L’entitat disposa de 130 pisos en què s’allotgen les persones que han sortit del carrer. La factura dels serveis bàsics de llum, gas i aigua i els preus del lloguer s’han apujat i també s’hi suma que s’estan rebent menys donacions a conseqüència de la inflació i la pèrdua de poder adquisitiu. Actualment, hi ha 250 persones allotjades als pisos de la fundació. Algunes d’elles no tenen ingressos i ja han demanat ajuda per comprar medicaments i, d’altres, poder accedir a un menjador social.