A la una del migdia, i enmig d’una grandíssima expectació mediàtica, el president Mas ha comparegut en roda de premsa després de la seva reunió amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha durat dues hores. Ho ha fet a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, i no al palau de La Moncloa, com sol ser habitual, per petició expressa de Mas, qui ha iniciat la seva intervenció en català. El president, tot i reconèixer que, personalment, té una bona relació amb Rajoy, ha dit que ha sortit de la trobada “més aviat trist”. El motiu, l’ha deixat ben clar: “La reunió no ha anat bé.”

El president de la Generalitat ha explicat que s’ha perdut “una oportunitat històrica”. Per Mas, el d’avui era un dels darrers intents perquè s’entengués que les aspiracions de Catalunya han de ser ateses. I no ha estat així. Segons ell, Mariano Rajoy ha estat franc, li ha dit que “no hi ha marge per negociar el pacte fiscal per a Catalunya”, i entén, per tant, que “entestar-se que aquest camí segueix tenint recorregut no té sentit”. S’ha trobat, diu, “una paret, una porta tancada”, a pesar d’haver-hi acudit amb “actitud constructiva”. La situació “és tan delicada”, ha afegit, que “no podem improvisar”. Per aquesta raó, Mas ha afirmat que, “serenament, caldrà prendre decisions en els pròxims dies”. Decisions que situa en el marc del Debat de política general que començarà dimarts al Parlament.

El president català també ha reconegut que “se’ns ofereix anar tirant en el dia a dia”, però sense la possibilitat de plantejar temes de gran envergadura. En aquest sentit, creu que la Constitució “s’ha d’adaptar als nous temps”, i no pot ser l’obstacle que es posa per frustrar els anhels d’una majoria de catalans.

Mas creu, no obstant això, que “no podem instal·lar en l’ànim de la gent la sensació d”impotència”, i confia que el debat de la setmana que ve sigui “transcendent per decidir aquestes opcions de futur”, que avui no ha concretat. Catalunya, ha assegurat, sempre actuarà, “així ho tractaré”, amb una actitud de respecte, i serà constructiva i instructiva, buscant el diàleg amb Europa, i establint ponts amb Espanya, “per molt que se’ns menyspreï”. I ha sentenciat que els catalans “no estem disposats que el nostre futur sigui gris quan pot ser brillant i lluminós”.

Pel que fa a la carta publicada pel rei Joan Carles I al web de la Casa del Rei, Mas diu que no se sent al·ludit, ja que allò que persegueix el poble català “no és cap quimera”.