ARTUR MAS, president de la Generalitat "Espero que se'ns escolti atentament. Sense prejudicis, veient en la nostra proposta, si es mira a fons, més una solució que no pas un problema. Catalunya farà el seu camí. Procurarem que sigui per aquesta via del pacte, l'entesa i l'acord. I en qualsevol cas, farem el camí."

Artur Mas ha assegurat que aquest conveni és “l’embrió de la futura agència tributària” i que demostra la determinació del govern de tirar endavant el pacte fiscal.

En aquest sentit, sembla que les diputacions poden ser un element clau d’aquesta nova hisenda. Les administracions provincials tenen un servei de recaptació d’impostos i, per tant, gaudeixen d’una àmplia experiència en aquest àmbit.

La intenció del govern d’Artur Mas és que les diputacions s’involucrin en la negociació del pacte fiscal. Entre les opcions plantejades, que les administracions provincials assumeixin la recaptació dels impostos catalans o que treballin com a assessors de la Generalitat.

La trobada d’aquest dimecres entre el president Mas i els presidents de les quatre diputacions ha servit per posar les bases del nou model de finançament. Per primera vegada a la història, els quatre presidents de les diputacions són de CiU. La diputació de Barcelona està presidida per Salvador Esteve, alcalde de Martorell. L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, presideix la de Tarragona; Jaume Torramadé, alcalde de Salt, presideix la de Girona; i Joan Reñé, alcalde de Fontanella, la de Lleida.

La trobada es produeix només un dia abans de la reunió que mantindrà el president de la Generalitat amb Mariano Rajoy a La Moncloa per parlar del pacte fiscal.