La reunió arriba un dia després que Mas i Rajoy hagin ensenyat les seves cartes. Ahir, en la sessió de control del Congrés dels Diputats, el president del Govern espanyol va mostrar-se contrari a un possible pacte fiscal català i va assegurar que respondrà a les demandes de la Generalitat amb “la Constitució i les lleis”.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, va defensar la necessitat d’un nou model de finançament per a Catalunya i va assegurar que sigui quina sigui la resposta del Govern espanyol, Catalunya “seguirà el seu camí”. De fet, el primer pas d’aquest camí ja es va donar ahir amb la creació de l’embrió de la hisenda pròpia catalana. Ahir, Mas va signar amb els presidents de les quatre diputacions un conveni de col·laboració per recaptar de forma conjunta els impostos dels catalans. Tot plegat, animat per l’esperit independentista que es va viure en la manifestació de la diada.

Artur Mas no compareixerà davant els mitjans a La Moncloa, sinó que ho farà a la delegació de la Generalitat a Madrid. Tot fa preveure que, la falta d’acord, provocarà l’avançament de les eleccions catalanes. De fet, s’espera que en els propers dies Artur Mas anunciï la celebració d’eleccions anticipades a mitjan novembre o principis de desembre.