ARTUR MAS, president de la Generalitat "Cada cop més gent a Catalunya veu que Catalunya necessita la seva sobirania pròpia per estar com a mínim en peu d'igualtat. Quan estàs en peu d'igualtat probablement fins i tot les enteses poden ser més fàcils, però cal estar en peu d'igualtat."

Mas va destacar els valors de Barrera, especialment l’alt nivell intel·lectual i lucidesa política. Sobre el pensament del vell polític republicà, Mas va dir que “tenia raó pel que fa al futur del nostre país”, en considerar que per exercir la sobirania “Catalunya necessita un estat”.

Barrera sempre s’havia mostrat contrari a l’encaix de Catalunya a la Constitució, un fet que Mas va destacar: “la Constitució, que molts pensaven que podia ser un marc teòricament amable i respectuós amb les aspiracions nacionals de Catalunya, amb el pas del temps s’ha demostrat que no ho era tant”.  El president va dir que el millor homenatge que es podia fer a Barrera era la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona.

L’expresident del Parlament va néixer el 1917, el mateix any que va morir el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba. Per aquest motiu, Artur Mas va voler citar el polític quan afirmava que “la identitat catalana exigeix formes d’estat per poder expressar-se amb plenitud. Han passat gairebé 100 anys i el testimoni passa de generació en generació”, va dir Mas.