El govern municipal portarà a votació inicial, aquest dimecres, el pressupost per al 2020 en una Comissió d’Economia extraordinària. La intenció de comuns i socialistes és poder-lo aprovar definitivament en el ple del 20 de desembre per començar l’any amb comptes nous. Per això, per quadrar els tràmits, se n’ha avançat l’aprovació inicial i no s’espera a les comissions de la setmana que ve.

La incògnita és saber amb qui els tiraran endavant. El líder municipal d’ERC, Ernest Maragall, va avisar aquest dimarts en una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, que no els donaran “un sí gratuït” perquè “estem molt lluny”. Tot i això, Maragall va dir que té voluntat de negociar, per això no s’espera que Esquerra bloquegi la tramitació i la pugui facilitar amb una abstenció. Una altra cosa és saber què passarà amb l’aprovació definitiva al desembre.

En el joc de majories caldrà veure també quin paper tindrà Junts per Catalunya. Malgrat tenir un discurs crític, la formació es va abstenir al plenari en l’aprovació inicial de les ordenances fiscals, que marquen en bona part els ingressos per al pressupost. Per la posició que van tenir en el debat sobre les noves taxes i impostos, no s’espera que ni Cs, ni el PP ni Barcelona pel Canvi puguin donar-hi suport.

Un pressupost que creix un 10 %

La proposta de pressupost per al 2020 arriba fins als 2.898,2 M €, xifra que suposa un increment de gairebé el 10 % respecte al 2019. A banda de preveure més ingressos (amb un increment de taxes i impostos), el govern municipal vol fer créixer les despeses i les inversions (549,8 M €). Si s’aprova, serà el primer pressupost que Ada Colau tira endavant per la via ordinària.