La decisió d’obrir les platges durant la nit de la revetlla de Sant Joan 2021 no és unànime entre els municipis metropolitans. Tot i que, a la sortida de la reunió d’aquest dimarts entre els responsables de les poblacions del litoral sembla que totes les platges, inclosa Barcelona, estarien obertes, finalment no serà així. Gavà, Castelldefels i Viladecans ja han anunciat que tanquen, seguint les recomanacions del Procicat, i això podria suposar que les platges de Barcelona s’omplin més encara. El Prat, de moment, ho està estudiant, i Badalona, i Sant Adrià les mantindran obertes.

Gavà, Castelldefels i Viladecans tancaran les platges

En el cas de Castelldefels i de Gavà s’establirà un dispositiu per impedir l’accés a la zona de sorra i evitar el consum d’alcohol a la via pública. Tot i això, sí que es permetrà l’accés dels clients a les terrasses de les guinguetes de la platja i als restaurants de la franja costanera en la franja horària permesa i respectant les limitacions d’aforament. En el cas de Gavà, aquestes mesures s’aplicaran també durant la revetlla de Sant Pere i la festa major.

L’alcaldessa de Castelldefels, María Miranda, assegura que les característiques de la platja, amb més de cinc quilòmetres de llargada i 100 metres d’amplada, ha estat una de els raons per prendre aquesta decisió. Evitant l’accés a la platja, assegura, s’evitaran aglomeracions i es podran concentrar els recursos a la zona d’oci (si finalment pot reobrir) i a la “resta de problemes del municipi”.

Pel que fa a Viladecans, després de la reunió d’aquest matí també han decidit tancar les platges per la revetlla. Només estarà obert l’aparcament de la platja de la Murtra per als residents i els clients de la guingueta i el restaurant de la platja. El cas d’aquest municipi és particular perquè té quatre platges (dues naturals i dues aptes pel bany) que es troben allunyades, a cinc quilòmetres del nucli urbà.

El Prat encara no ho ha decidit

Qui encara no ha decidit què farà és l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Fonts municipals han explicat a betevé que el Comitè Assessor del Pla d’Enmergències, que es reuneix setmanalment des de l’esclat de la pandèmia, ho està estudiant i analitzant les diferents opcions. La decisió sobre si finalment la platja del Prat està oberta o no per la revetlla es prendrà la setmana vinent.

Platges obertes a Barcelona, Badalona i Sant Adria per Sant Joan, però amb controls

A Barcelona, en canvi, l’Ajuntament defensa l’obertura de les platges de la ciutat durant la revetlla. Tant l’alcaldessa Ada Colau, com el tinent d’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, defensen des de fa dies que sense el toc de queda és necessari alliberar espais per absorbir el volum de gent que vol celebrar la revetlla. Tot i l’obertura, però, el consistori ha anunciat que es faran controls d’accés i que no es permetrà l’entrada de begudes alcohòliques, ni d’aparells musicals, ni de tendes de campanya.

També els ajuntaments de Badalona i de Sant Adrià mantenen la decisió d’obrir les platges durant la revetlla. Com a Barcelona, ho faran amb controls policials perquè es respectin les restriccions vigents, com la limitació de trobades a un màxim de 10 persones, o la prohibició de fer barbacoes o portar equips de música.