Colau. Collboni Maragall Artadi pressupost

Esquerra i Junts per Catalunya són els dos partits que més vegades han votat a favor de les propostes que el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni han presentat al ple de l’Ajuntament de Barcelona en aquest mandat. En concret, Junts ha donat suport a 264 iniciatives (86,5 %), mentre que ERC ho ha fet a 263 (85,9 %). Els d’Elsa Artadi han votat en contra 13 ocasions (4,2 %) i els d’Ernest Maragall ho han fet 12 vegades (3,9 %). El partit que més cops s’ha oposat als expedients de Colau i Collboni és Ciutadans, amb 23 vots en contra (7,5 %).

Qui ha votat què en les propostes del govern?

  • ERC: 263 a favor, 31 abstencions i 12 en contra.
  • Junts: 264 a favor, 28 abstencions i 13 en contra.
  • Ciutadans: 211 a favor, 71 abstencions i 23 en contra.
  • PP: 239 a favor, 49 abstencions i 18 en contra.
  • Barcelona pel Canvi: 234 a favor, 52 abstencions i 18 en contra.

Les dades es poden consultar en un web de l’Ajuntament de Barcelona que presenta els resultats de les votacions d’aquest mandat i també de l’anterior (2015-2019) al ple municipal, tant per les propostes executives com les de l’oposició en la part d’impuls i control. En aquest mandat (fins al ple d’abril), de les 306 votacions de propostes del govern només una no s’ha aprovat, va ser el Pla d’actuació del mandat que va rebre el vot en contra de tota l’oposició.

Les altres 305 mesures s’han aprovat, 147 de les quals per unanimitat (48 % del total), xifra que constata la placidesa d’aquest mandat a l’hora d’arribar a acords. La dada contrasta, sobretot, amb el mandat anterior, en què només el 19,1 % de les propostes del govern es van aprovar per unanimitat.

Una de cada tres propostes de l’oposició, rebutjada

Pel que fa a les propostes que l’oposició presenta per marcar l’acció de govern, de les 86 que s’han debatut al ple en aquest mandat, gairebé una de cada tres (25) s’han rebutjat. Les altres 61 s’han aprovat, de les quals 14 han tirat endavant per unanimitat. El web municipal permet saber quin partit ha donat suport més vegades a un altre o quin ha votat més cops en contra de les propostes d’un altre grup, cosa que denota afinitats.

ple del maig del 2021 a l'Ajuntament de Barcelona

Les proposicions d’ERC han rebut més vots a favor de Barcelona en Comú, mentre que els textos que han portat a debat els comuns han comptat sempre amb el vot favorable dels republicans, així com del PSC i Junts. En el cas del grup d’Artadi, ha rebut més suports d’ERC i, en segona posició, de Barcelona pel Canvi. De la seva banda, les propostes del PSC han tingut sempre l’aval de Ciutadans, el PP i el grup de Manuel Valls.

Més clar és el suport mutu que es donen Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi. Les propostes dels tres partits compten gairebé sempre amb el vot favorable d’aquests grups.