L’Ajuntament s’ha desfet del 15 % de les accions que encara tenia a Serveis Funeraris de Barcelona, que ara tindrà capital 100 % privat. La Comissió d’Economia ha aprovat aquest dimecres l’operació amb el suport del govern (BComú i el PSC), ERC i Barcelona pel Canvi, mentre que Junts per Catalunya i Ciutadans hi han votat en contra. El PP s’ha reservat el vot fins al plenari.

Aquesta operació completa el procés de privatització que es va iniciar el 1998 quan l’aleshores alcalde Joan Clos es va vendre el 49 % de l’empresa pública. Anys més tard, el 2011, el govern de Jordi Hereu es va vendre el 36 % de les accions i va perdre el control dels Serveis Funeraris. El regidor Eloi Badia ha justificat la venda de les accions com “una política econòmica responsable” perquè no generaven dividends i l’actiu es degradava amb els anys.

A més, Badia ha admès que el 15 % no permetia a l’Ajuntament incidir en la presa de decisions. Amb aquesta operació, el consistori obtindrà 28 M €, que es destinaran a habitatge i rehabilitació tal com es va pactar amb ERC en l’acord pressupostari per obtenir ingressos extres per a inversions. Les accions sortiran a subhasta pública i, si queda deserta, se les haurà de quedar l’accionista del 85 % restant, el grup Mémora, tal com va quedar fixat en la venda del 36 % de les accions l’any 2011.

I la funerària pública?

Amb la venda d’aquestes accions, l’Ajuntament de Barcelona ja no tindrà cap presència en els serveis funeraris de la ciutat, que queden en mans de dues empreses privades (Mémora i Áltima), en espera que entri un tercer operador amb un nou tanatori a Sants, tal com va avançar betevé. En l’aire queda encara l’opció de crear una funerària pública, que es va frustrar en el mandat anterior.

Eloi Badia ha dit que el compromís del govern municipal és “seguir treballant per tenir uns serveis funeraris assequibles”. L’acord de govern entre BComú i el PSC planteja finalitzar els estudis per crear una funerària pública i buscar el consens perquè sigui una realitat.

Comparteix a: