Per en Josep avui és un dia agredolç. Ha rebut, per fi, les claus del seu nou pis, però haurà d'abandonar l'habitatge familiar, aquest, on ja vivien els seus pares. Fa més d'11 que sap que hauria d'abandonar l'habitage afectat d'aluminosi. L'espera per ser reallotjat s'ha fet eterna. JOSEP CHAPARRO, veí del carrer de S'Agaró: "Va ser molt complicat i hem passat tots els anys. Un, un altre i un altre i com que nosaltres som els últims, els de la tercera fase, s'ha fet molt llarg". A poc a poc els blocs afectats s'han anat buidant i degradant. De les aproximadament 800 famílies amb dret a reallotjament a la Trinitat Nova, 77 encara estan en espera. En José ha rebut també avui les claus. Considera que no té res a agrair. JOSÉ BORDILLO, veí del carrer de S'Agaró: "Los políticos estos se creen que nos están haciendo un regalo. Después de 35 años viviendo aquí nos dan 9.000 euros por la vivienda y tenemos que pagar 45.000 euros por la otra vivienda." "Actualment a la Trinitat Nova encara hi ha 6 blocs afectats d'aluminosi. L'últim que anirà a terra és aquest, el del carrer de Palamós." S'espera que els que hi viuen puguin entrar als nous pisos el primer trimestre de l'any vinent. Seran similars als que s'han entregat avui. I suposaran, segons l'Associació de Veïns, una millora en la qualitat de vida. RAMON CASAS, president de l'associació de veïns de Trinitat Nova: "Insonoritzats... Més amplis. No fa tant fred com feia als altres, als altres entrava aire per tot arreu. S'ha guanyat." Les autoritats, Ajuntament i Generalitat, han visitat avui els pisos per estrenar i han fet l'entrega de claus. Han culpat la crisi del retard en els terminis. MERITXELL BORRÀS, consellera de Governació: "La crisi econòmica ens ha portat a anar més lents del que estrictament el govern de Catalunya hagués volgut. Però també és una realitat que en cap cas hem defugit la nostra responsabilitat." JANET SANZ, regidora de Nou Barris: "A poc a poc anem fent justícia amb una de les reivindiacions veïnals prioritàries." A poc a poc, Barcelona va deixant enrere el problema de l'aluminosi però encara hi ha diversos barris afectats. Segons han explicat a BTV les associacions de veïns, al Besòs i el Maresme hi ha unes 40 comunitats pendents encara de la rehabilitació dels seus habitatges, molt malmesos, i al Turó de la Peira, un dels punts que més va patir el problema, hi ha una vintena de pisos afectats.

Situat a la plaça de la Terra número 7, el bloc D ha d’acollir les famílies de la Trinitat Nova que van haver de deixar els seus pisos afectats per aluminosi. Acabada la segona fase del pla, queda pendent reallotjar 77 famílies en una tercera fase. Està previst que al primer trimestre de 2017 ja estiguin totes reallotjades, quan finalitzin les obres que encara hi ha pendents. Ara mateix hi ha un total de sis blocs afectats d’aluminosi a la Trinitat Nova.

Les autoritats, Ajuntament i Generalitat, han visitat aquest dilluns els pisos per estrenar i han fet el lliurament de claus. Han culpat la crisi del retard en els terminis. “La crisi econòmica ens ha portat a anar més lents del que estrictament el govern de Catalunya hauria volgut”, ha assegurat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, durant la visita als pisos, “però també és una realitat en què en cap cas el Govern ha defugit la seva responsabilitat“, ha afegit.

Pels veïns que avui han rebut les claus la sensació era agredolça. En Josep Chaparro assegura que l’espera ha estat “massa llarga” i sobretot lamenta la degradació progressiva de la zona a causa del reallotjament, amb comptagotes, dels afectats. En José Bordillo, per la seva banda, assegura que no té res a agrair i recorda que hauran de pagar 45.000 euros pels pisos nous, i que dels seus antics només els han donat 9.000 euros d’indemnització. També lamenta que en els nous habitatges hauran de pagar un IBI molt més alt.

El president de l’Associació de Veïns de Trinitat Nova, Ramon Casas, assegura que la majoria de veïns veuen el canvi de pis positiu, ja que “es millora en qualitat de vida, són més amplis, estan insonoritzats i no s’hi cola el fred, com passava als blocs antics”.

A poc a poc, Barcelona va deixant enrere el problema de l’aluminosi però encara hi ha diversos barris afectats. Segons han explicat a BTV les associacions de veïns, al Besòs i el Maresme hi ha unes 40 comunitats pendents encara de la rehabilitació dels seus habitatges, molt malmesos, i al Turó de la Peira, un dels punts que més va patir el problema, hi ha una vintena de pisos afectats.