La Generalitat destinarà 17,2 milions d’euros als professionals de la cultura, inclosos també els músics i els tècnics, que a principis de novembre es van mobilitzrt per la falta d’ajudes que tenen. Les noves ajudes preveuen donar 750 euros per a cada professional afectat per l’aturada de l’activitat cultural per la segona onada de la pandèmia.

També hi ha previstes ajudes per a la cancel·lació d’espectacles i activitats culturals. Es pagarà un 40 % del caixet i els honoraris o, si l’artista cobrava depenent de la venda d’entrades, l’ajuda serà d’entre un 60 i un 80 % dels ingressos de taquilla fins a un màxim de 25.000 euros. Totes les ajudes es poden començar a demanar a partir d’aquest divendres, 27 de novembre, fins al 4 de desembre. S’atorgaran en funció del nivell d’ingressos del sol·licitant, i no hi tindrà res a veure l’ordre d’arribada de la petició, que es pot fer al llarg de tot el termini establert.

Més ajudes específiques

El govern català també ha previst ajudes per cobrir les despeses estructurals i de funcionament per a empreses i entitats culturals. Amb una partida de 4,7 milions d’euros, l’objectiu és sufragar despeses com les nòmines o els lloguers. També hi haurà 2,1 milions d’euros d’ajudes en activitat cultural, on participa la Generalitat, i una línia específica per a casals i ateneus. A més, també es destinaran recursos per les despeses de cancel·lació de festivals i pel suport tecnològic per als cursos de normalització lingüística.

El departament també habilitarà una bústia electrònica perquè tots els professionals que tinguin dubtes els puguin resoldre. També s’està treballant per tirar endavant una campanya per fomentar el consum cultural, que es llançarà quan es reprengui l’activitat cultural.