Premis Montserrat Roig 2019

L’acte de lliurament dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2019 es va haver d’ajornar per la pandèmia del coronavirus. Finalment, aquest dijous s’ha realitzat en format telemàtic.

Les distincions estan dotades amb 8.000 euros cadascuna. En aquesta edició s’ha triplicat la dotació econòmica dels reconeixements a la investigació periodística amb l’objectiu d’ampliar el nombre de projectes a desenvolupar durant els propers mesos. En total s’hi han presentat 97 candidatures, de les quals 70 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 12 en la d’investigació periodística.

Els premis del 2019

El premi en la categoria de periodisme social ha estat per al reportatge ‘Solos y migrados’, publicat per la ‘Revista 5W’, de Marta Arias, Anna Surinyach, Agus Morales, José Colón, Àngel García i Paula Ericsson. El jurat ha destacat la qualitat i sobrietat periodística del reportatge, així com la qualitat de la fotografia i el disseny gràfic que presenta l’obra.

En la categoria de comunicació social, el premi ha estat per al documental ‘Gavina. Fent volar els infants del Raval i del món’, de Vicens Tomàs i Ignasi Olivera.

I en la categoria de promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona, el premi ha estat per a tres projectes diferents, que s’hauran de desenvolupar durant els propers mesos. En l’àmbit obert, per al projecte El joc patològic a Barcelona: qui hi guanya i qui hi perd; en el de l’àmbit d’infància i vulnerabilitat, per a Infància desprotegida, de Karma Peiró, Xaquin Veira, Rocío Minvielle i Francina Cortés; i en l’àmbit de feminització de la pobresa, per a Sensellarisme femení, històries de supervivència, de Claudia Frontino.

Premi especial: comunicació i coronavirus

Enguany, el premi especial del jurat ha estat per a tots els col·lectius que han treballat en l’atenció a les persones per raó de la covid-19, i en especial els periodistes i equips de comunicació social “pel treball en el tractament de les informacions relacionades i pels esforços per transmetre-les”.

L’acte ha estat presidit per la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, qui ha destacat la vàlua de tots els treballs presentats: “En aquests temps de tuits i vídeos de menys d’un minut no necessàriament estem més informades. Un reportatge, un documental o un treball de recerca periodística són molt valuosos. Representen una estona en què no només consumim informació, sinó que seiem a aprendre i reflexionar”, ha afirmat Pérez.