El ple del Parlament s’ha suspès després de la jornada de tensió que s’ha viscut entre JxC i ERC per la retirada de l’escó de diputat a Quim Torra. La Mesa de la cambra ha acceptat retirar-li després de les conclusions dels lletrats malgrat que Junts per Catalunya s’hi ha oposat.

La sessió ha començat amb les paraules del president del Parlament, Roger Torrent, que constataven que Quim Torra no podia votar perquè, com han defensat des de la bancada d’ERC, això suposaria “la paràlisi del Parlament” i “posaria en risc la seguretat jurídica, la validesa i l’eficàcia de totes les decisions adoptades a l’hemicicle”.

Torra, que tot i no tenir l’escó segueix sent president de la Generalitat, ha intervingut i s’ha dirigit directament a Torrent i a la cambra: “Confio que el Parlament reverteixi aquest fet il·legal o es posara en risc la continuïtat de les institucions”, ha reblat. Els membres del seu grup parlamentari han decidit que si el president no podia votar, ells tampoc ho farien i això ha provocat també l’abstenció dels diputats d’ERC, fets que han tombat els pressupostos del Parlament.

Divisió evident entre JxC i ERC a l’hemicicle

La divisió entre JxC i ERC, aliats de govern, s’ha fet evident no només en les diferències dels seus discursos, sinó també després de la intervenció de Quim Torra. Quan ha acabat de parlar, només l’han aplaudit els seus companys de grup mentre que els diputats d’ERC s’han mantingut asseguts.

Per a PSC i En Comú Podem, la situació de l’executiu català és ingovernable, mentre que per al PP hi ha una lluita de poder entre els dos partits del govern. D’altra banda, Cs ha considerat que Quim Torra ja no és president, mentre que la CUP ha defensat els drets com a diputat de Torra.

La sessió ha estat interrompuda fins a tres vegades, una d’elles quan Lorena Roldán (Cs) ha qualificat a Torra de delinqüent i, finalment, la Junta de Portaveus ha decidit aturar-la i reprendre-la dimecres, 5 de febrer, a petició de JxC, Cs, PSC i En comú Podem. En canvi, ERC, CUP i PP eren favorables de continuar amb el ple. El punt de l’ordre del dia que ha quedat pendent és el debat general de corrupció impulsat per Cs.