Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Dolors Bassa han tornat al Parlament aquest dimarts per assistir a la comissió d’investigació de l’article 155. Tots ells han arribat abans de les nou del matí a la cambra catalana i han estat rebuts amb aplaudiments, abraçades i crits de llibertat.

La primera d’arribar ha estat l’exconsellera Dolors Bassa, procedent de la presó de Puig de les Basses, que ha entrat al Parlament cap a les 8.20 h. Minuts després ho han fet la resta de polítics empresonats que compareixen davant la comissió del 155. Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Joaquim Forn han estat traslladats conjuntament des del centre penitenciari de Lledoners.

Dins la cambra, es preveu que estiguin en una sala a part, custodiada també per la policia, mentre no compareguin a la comissió. La primera compareixença és la d’Oriol Junqueras, i a continuació, el seguiran Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, al matí. La compareixença de Josep Rull i Dolors Bassa està prevista per a la tarda.

Els polítics empresonats només han sortit de la presó per assistir al judici del Tribunal Suprem, que finalment els va condemnar a penes d’entre nou i 13 anys de presó.

El dispositiu policial

Els Mossos d’Esquadra han estat els encarregats de traslladar els presos des dels centres penitenciaris fins a la cambra catalana. Per això, han desplegat un ampli dispositiu de seguretat al voltant del Parlament que ha restringit l’accés a la cambra als professionals dels mitjans de comunicació i els vehicles autoritzats.

L’actuació policial s’ha dissenyat tenint en compte la convocatòria d’una concentració de suport a les vuit del matí. Fonts properes al dispositiu han explicat que l’objectiu és compatibilitzar el dret dels presos d’assistir al Parlament amb la seguretat i custodiar-los en tot moment, com es fa amb tots els interns.