El Parlament de Catalunya viurà aquest dilluns una jornada clau i de forta tensió política. A la sessió plenària que comença a les 15 h se sabrà si el president de la Generalitat, Quim Torra, manté o no l’acta de diputat després que la Junta Electoral Central n’ordenés la inhabilitació el 3 de gener. Va ser la resposta a una petició feta pel PP, Cs i Vox arran de la condemna del TSJC d’un any i mig d’inhabilitació pels llaços grocs.

Segons estableix l’ordre del dia, el primer punt del plenari és l’aprovació dels Pressupostos, pactats recentment amb els comuns. I és encara una incògnita si Torra podrà votar. Prèviament, a les 12.30 h, Roger Torrent ha convocat la Mesa del Parlament.

En aquest context s’obren dos escenaris: executar l’ordre de la Junta Electoral i retirar l’escó de Torra, tal com demanen el PPC i Ciutadans. O bé demanar als lletrats de la cambra que redactin un informe sobre la situació. En aquest segon escenari, Torrent passaria la pilota als funcionaris del Parlament, concretament al secretari general Xavier Muro, que és qui ha de comunicar l’acord final.

Fa unes setmanes l’informe dels lletrats era favorable a mantenir Torra com a diputat. Argumentaven que “només els òrgans parlamentaris poden decidir posar fi al mandat d’un diputat” i que, per tant, la JEC no tenia aquesta competència.

48 hores per donar un substitut

La Junta Electoral Provincial va donar aquest dijous dos dies al Parlament perquè retirés l’escó de Torra i indiqués de la persona que ocuparia el seu escó com a diputat. A més, va advertir que si no li facilitaven el nom, actuaria d’ofici. Si no hi ha canvis, la JEP podria expedir aquest dilluns la credencial a la següent de la llista, Maria Senserrich.