El Parc de la Ciutadella és el tercer parc més gran de Barcelona —per darrere de Montjuïc i els Tres Turons— i el govern municipal vol potenciar-lo per convertir-lo en un punt estratègic de la ciutat. El consistori vol millorar la connexió del parc amb els barris de la Vila Olímpica del Poblenou i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i amb el litoral. També es vol repensar com s’ha de relacionar el parc amb instal·lacions com el Zoo de Barcelona, el Parlament i altres edificis històrics.

La tinenta d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que es tracta d’un pla director que es planteja més enllà d’aquest mandat i ha fet èmfasi que vol ser un Parc de la Ciutadella “de tothom”. Sanz també ha explicat que es vol convertir la zona en què es concentren les vies de tren i el passeig de Circumval·lació en un espai completament verd. Aquesta reurbanització també es pensarà tenint en compte altres espais actualment en transformació, com el Parc de les Glòries, l’avinguda Meridiana i el Parc de l’Estació del Nord.

parc de la ciutadella reforma

Segons aquesta proposta, la Ciutadella també serà una aula oberta en què es trobaran la ciència, el patrimoni i l’art en diversos projectes. De moment, ja s’ha posat en marxa la comissió de seguiment —amb representants de tots els grups municipals, entitats veïnals i centres de recerca i educació vinculats a l’espai— amb la mirada posada al desembre, quan es preveu presentar un primer esborrany del pla director. Abans, al juliol, està previst que s’acabi el treball de diagnòstic de la situació actual.