ada colau

(EFE/Redacció) L’exalcaldessa de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, alerta que haver de repetir les eleccions generals per manca d’acord per a la investidura de Pedro Sánchez “seria una greu irresponsabilitat” que “fomentaria l’antipolítica” i donaria una altra “oportunitat” a Vox. Així ho ha advertit en declaracions a EFE, després que els resultats de les eleccions del 23 de juliol donessin la clau de la investidura a Junts, el partit de l’expresident català Carles Puigdemont, que en campanya va afirmar que no donaria suport a Sánchez perquè és un “mentider” i un “incomplidor”.

Colau ha fet una crida a totes les formacions que poden sumar els vots per fer possible un acord d’investidura, perquè tinguin en compte les conseqüències d’un hipotètic fracàs de les negociacions. “Hem d’evitar entre tots una repetició electoral, perquè seria una greu irresponsabilitat política. Ho dic amb aquesta contundència, perquè vivim temps en què la ciutadania està molt cansada de la crispació política, de les dificultats econòmiques i de la pandèmia”, ha remarcat.

L’abstenció, una “oportunitat” per a l’extrema dreta

Tenint en compte que “hi ha molta gent cansada del soroll de les institucions”, ha alertat Colau, “una repetició electoral fomentaria l’antipolítica”. Creu que és “probable” que en una nova cita electoral “molta gent no vagi a votar”, ha subratllat, per la qual cosa “seria una gran oportunitat per a l’extrema dreta per treure rendiment del cansament i la frustració que genera no arribar a acords polítics”.

“Tots hem de ser molt responsables i fer el màxim esforç per arribar a acords i fer possible un acord de coalició progressista que permeti continuar avançant en lloc de retrocedir“, ha sentenciat. La líder dels comuns ha destacat que “hi ha una majoria possible d’una Espanya progressista i plurinacional”, per això confia que “tothom serà corresponsable” i les forces catalanes sabran estar “a l’altura de la ciutadania de Catalunya, que ha estat decisiva per frenar l’extrema dreta amb el seu vot”.

“No penso a ser ministra d’Habitatge”

Després d’implicar-se en la campanya a favor de la candidatura de Yolanda Díaz a La Moncloa, Colau ha explicitat el ple suport a la vicepresidenta segona del Govern espanyol i líder de Sumar, que “ha fet un esforç que molt poques persones podrien fer“: “tirar-se a l’esquena la responsabilitat de liderar el reimpuls” del seu espai. “Yolanda Díaz pot comptar amb mi, perquè té el meu màxim agraïment, i crec que ella també és conscient que Catalunya ha estat i serà clau”, ha afirmat.

En resposta a si entra en els seus plans assumir una cartera ministerial com la d’Habitatge en cas que es reediti un govern de PSOE i Sumar, ha recalcat: “No penso a ser ministra d’Habitatge“. “El dret a l’habitatge no es resoldrà amb un ministeri pel dret a l’habitatge. Per tant, jo no centraria la solució ni en si jo soc ministra ni, encara menys, en si soc ministra d’Habitatge. Cal un govern que ho tingui clar i que estigui disposat a regular un mercat privat en el qual hi ha una sèrie d’actors econòmics que fins ara han especulat sense límits”, ha conclòs l’exalcaldessa.

Què vols saber de les eleccions generals del 2023?