ada colau

(ACN) L’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat Junts que té “una gran responsabilitat” i l’ha instat a tenir en compte el “vot antifeixista massiu” a Catalunya el 23-J a l’hora de negociar la investidura de Pedro Sánchez. Per a Colau, un nou govern “progressista” seria una oportunitat per avançar en la “desjudicialització del conflicte del tot”, la millora del finançament, les Rodalies o el català. En una entrevista a RAC1, Colau ha remarcat que en una investidura es pot negociar “a curt termini” i no es poden demanar “coses que no es puguin fer en dues setmanes”, però sí “assentar les bases” d’una agenda. També ha advertit que una repetició electoral és “jugar amb foc” perquè pot fer créixer “l’antipolítica” que “capitalitza” Vox.

Colau ha demanat “abaixar l’eufòria” inicial dels resultats per haver “aturat” un govern del PP i Vox, perquè som en un moment “amb dos pols molt igualats” i amb uns resultats “molt ajustats i complexos de gestionar”. Per aquest motiu, ha demanat “molta prudència” i que hi hagi converses amb “discreció” per arribar a un acord que permeti un govern “progressista”.

Després que el recompte del vot estranger hagi donat un escó més al PP en detriment del PSOE i que la investidura de Sánchez depengui d’almenys dos vots afirmatius de Junts, Colau ha remarcat que el partit de Carles Puigdemont té una “gran responsabilitat” i li ha recordat el “sentit majoritari” dels electors a Catalunya, amb un “contundent vot antifeixista”.

Celebra que Asens faci de mediador

“Demanaria a Junts que fes aquesta lectura dels resultats a Catalunya”, ha assegurat, “i que aprofiti la conjuntura per posar sobre la taula aspectes com la desjudicialització del conflicte, i qüestions de l’agenda catalana com una millora del finançament, el traspàs de Rodalies o el català”. Per això ha demanat fer una lectura dels resultats “amb pragmatisme”.

En aquest sentit, celebra la decisió de Sumar d’encarregar a Jaume Asens la negociació amb Junts per aconseguir una investidura de Sánchez, però creu que s’ha de dialogar entre totes les forces catalanes en la línia “d’avançar en la desjudicialització per la via del diàleg”, tot i que pugui semblar “lenta”. “Crec que la majoria de catalans vol la via del diàleg i Asens pot ajudar a establir-hi les condicions”, ha reblat. Per a Colau, no es tracta que Asens convenci Puigdemont per votar Sánchez, sinó de fer una “reflexió col·lectiva” entre les forces polítiques catalanes.

Discrepàncies amb El Hachmi, però sense “linxament”

Davant la polèmica per l’elecció de l’escriptora Najat El Hachmi com a pregonera de la Mercè, Colau ha assegurat tenir discrepàncies amb ella per les seves opinions sobre les dones trans, però ha assegurat que no participarà en cap “operació de cancel·lació i descrèdit”.

L’exalcaldessa ha assegurat que El Hachmi és una escriptora amb “virtuts objectives”, que és l’elecció de l’alcalde Collboni i que escoltarà el pregó. Si durant el seu discurs fes alguna opinió contra les persones trans, ha afegit, aleshores la criticarà. Colau ha recordat les crítiques que va rebre per l’elecció de l’escriptor Javier Pérez Andújar com a pregoner l’any 2016.

Què vols saber de les eleccions generals del 2023?