El recompte del vot estranger es farà aquest divendres i podria afectar els resultats electorals del 23 de juliol. En concret, hi ha nou escons que podrien canviar de mans al conjunt d’Espanya, dos dels quals corresponen a Catalunya. Un és de Girona, on Junts va quedar a molt poca distància del PP, a només 363 vots. L’altre és a Tarragona, on la formació independentista va obtenir 1.298 vots més que el PSOE.

En aquestes eleccions, tenen dret a votar des de l’exterior 2.327.388 espanyols, dels quals 282.089 voten a Catalunya, i la seva tendència sol ser principalment progressista. Si ens fixem en les dades de les eleccions del 2019, el PSOE va aconseguir el 27,51 % dels vots, a més de set punts de distància del PP. En canvi, si mirem només el vot estanger, la distància s’amplia i arriba als 10 punts.

variació vot eleccions generals 2019

S’espera una participació més alta que el 2019

La xifra de participació dels residents a l’estranger va ser baixa el 2019: del 6,9 % a Espanya i el 9,3 % a Catalunya. En canvi, en aquesta ocasió s’espera que sigui molt més alta, fins i tot que s’arribi a duplicar. En part, perquè el sistema s’ha simplificat: els qui viuen fora d’Espanya han rebut la documentació de manera automàtica, sense haver-la de demanar expressament.

Per poder votar des de fora del territori espanyol només cal estar inscrit al cens de residents a l’estranger, conegut com a CERA. S’hi pot constar omplint un formulari en què cada persona pot escollir a quina circumscripció dipositarà el seu vot, no cal que sigui el seu lloc d’origen ni que hi hagi tingut cap vinculació prèvia.

On es concentra el vot a Barcelona de cada partit durant les eleccions generals?

Revisió dels vots nuls i les al·legacions

Més enllà del vot estranger, aquest divendres se’n farà l‘escrutini general. En aquest cas, es revisen els vots nuls i altres possibles incidències del recompte inicial. És en aquest moment quan s’analitzaran totes les al·legacions presentades pels partits. En el cas de les darreres eleccions municipals, els resultats definitius van fer variar el partit guanyador en cinc meses.