L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha dirigit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la ruptura del govern català, i li ha destacat que s’obre “una nova etapa a Catalunya que necessita majories àmplies i progressistes”. En aquest sentit, ha dit que “cal diàleg i pressupostos a totes les institucions” per atendre les necessitats de la ciutadania i que, per això, fa falta “un govern que no sigui feble” amb “aliances estables”.

Colau ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona està “plenament disposat” a col·laborar en aquesta nova etapa “amb plena lleialtat institucional” per enfortir els serveis públics i “donar certeses” per afrontar el present i el futur més immediat. El missatge de l’alcaldessa pren especial rellevància ara que caldrà negociar els pressupostos, tant a l’Ajuntament com al Parlament. “Comptem amb majories progressistes que ho poden fer possible”, ha afirmat.

Superar baralles entre partits

Ada Colau ha comparegut per valorar la situació política a Catalunya després que la militància de Junts decidís en una consulta abandonar el govern de la Generalitat. “El moment és greu, complicat i requereix que totes les institucions estiguem a l’altura”, ha valorat l’alcaldessa, que ha afegit que el trencament de l’executiu català és “una crisi sense precedents”. Per això, Colau ha reclamat “superar les baralles entre partits” i construir “una nova etapa”.

L’alcaldessa ha assegurat que la majoria de la població “fa temps que ha desconnectat” de les picabaralles entre partits polítics i ha lamentat que des de la Generalitat només arribin “notícies de soroll i bloqueig”. Per tot plegat, ha defensat que “hem de liderar el moment amb responsabilitat, evitar baralles estèrils i fer polítiques útils”. I ha reclamat posar tots els recursos públics “al servei de la gent que pitjor ho està passant”.

Collboni: “Al PSC treballem per ser alternativa”

En aquest context, el primer tinent d’alcalde de Barcelona i líder municipal del PSC, Jaume Collboni, ha assegurat que el seu partit treballa per “ser alternativa a Catalunya i obrir una nova etapa a Barcelona”. Ho ha dit en resposta a la situació política actual i fent referència també a una piulada de Salvador Illa. El president dels socialistes a la ciutat també ha assegurat que el seu partit garanteix “estabilitat” en un moment en què “les institucions hem de respondre a la crisi que afecta la ciutadania”.

La marxa de Junts, el detonant

El 55 % dels militants de Junts que van votar en la consulta feta pel partit ho van fer a favor d’abandonar el govern, mentre que els partidaris de seguir a l’executiu han estat el 42,39 %. La presidenta de JuntsLaura Borràs, va valorar els resultats i va assegurar queJunts guanya i Pere Aragonès perd. El president de la Generalitat, però, va descartar convocar eleccions i va assegurar que “continuarem governant i buscarem aliances per fer avançar el país”.