Ja s’han fet públics més noms dels guardonats dels Premis Ciutat de Barcelona 2023, en aquest cas de ciències, que es lliuraran el 13 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Sandra Nogué, premi de ciències ambientals i de la terra

El premi en categoria de ciències ambientals i de la terra s’atorgarà a la investigadora Sandra Nogué pel treball ‘Long-term trajectories of non-native vegetation on islands globally‘, publicat a la revista ‘Ecology Letters’. Segons el jurat, se li reconeix una “aportació excel·lent al coneixement de la línia de base de la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic”. El seu estudi, diuen, “té implicacions rellevants per la transferència del coneixement científic per una millor gestió i conservació de la diversitat dels ecosistemes terrestres”. El jurat d’aquest premi està format per Esther Garcés, Alicia Pérez-Porro, Albert Soler, Santiago Giralt i Pablo Ortega.

Barcelona Supercomputing Center, premi de ciències experimentals

El jurat integrat per Maria Pau Ginebra, Ulises Cortés, Pep Vidal, Anna Sanpera i Maria Bernabeu ha acordat atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de ciències experimentals i tecnologia al Barcelona Supercomputing Center pel disseny innovador de l’arquitectura del Mare Nostrum 5 i la seva realització, que “manté Barcelona com a referent en la computació científica d’altes prestacions”.

El jurat també atorga una menció especial a l’equip Hypatia I —format per Carla Conejo, Mariona Badenas-Agustí, Adriana Farrés Basiana, Laia Ribas, Núria Jar, Neus Sabaté i Cesca Cufí-Prat—, per la missió científica a l’estació simulada de Mart i la seva tasca de promoció de vocacions científiques i tecnològiques (STEM) entre les noies.

Tomàs Marquès-Bonet, premi de ciències de la vida

El jurat format per Anna Janic, Jens Lüder, Elena Martínez-Fraiz, Jaume Bertranpetit / Ricard Solé ha acordat que el Premi Ciutat de Barcelona de ciències de la vida serà pel doctor Tomàs Marquès-Bonet. Segons el jurat, se li reconeix la tasca en el desenvolupament d’un consorci internacional que ha donat lloc a un grup de treballs publicats a ‘Science i Nature’ que han generat els genomes de més del 50 % de tots els primats. L’anàlisi té un gran interès en biologia de la conservació, en filogènia, en reconeixement de noves regions reguladores del genoma específiques d’humans i de mutacions lligades a malalties.

Els premis tenen una dotació de 9.500 €.