La persona experta en sèries del ‘Plaça Tísner‘, Mariona Borrull Zapata, ens presenta cinc títols de km 0 estrenats (o a punt de fer-ho) aquest 2023. Borrull ha volgut destacar produccions espanyoles, més enllà d’èxits com el de ‘La Mesías’. Una llista de proximitat que acaba amb sorpresa. S’hi cola un títol d’anime d’un estudi japonès, però que en aquest cas ha estat dirigit per Álvaro Góngora, nascut a Elx.

‘Roni’ [2023]

Filmin / 3Cat

Es tracta de la nova sèrie de Juanjo Sáez (‘Heavies tendres’ o ‘Arròs covat’), que dirigeix a mitges amb Joan Tomàs. Segons Mariona Borrull és especialment rodona perquè es nota que “s’ho han passat genial fent-la, i l’han gravada exactament com volien”.

És la història del Roni, un noi insegur que aspira a convertir-se en l’artista més important de tots els temps. I per això l’aniran visitant creadors de totes les èpoques que li ensenyaran que, per ser artista i reconegut, abans has de saber ser una estrella del rock.

Al pòster veiem artistes com Dalí, Warhol, Picasso o Plensa. Però a la sèrie també hi ha noms que no són tan populars i que ‘Roni’ recupera gairebé com si fes una segona història de l’art.

‘El otro lado’ [2023]

Movistar Plus+, estrena 23 de novembre

L’última producció de Berto Romero és, per Mariona Borrull, “una de les sèries més ben calibrades dels últims temps“. Es tracta d’una comèdia de terror que “ens posa els pèls de punta amb un tipus fosc”. Borrull diu que “no sap exactament com, però funciona, i això és fantàstic”.

En aquest cas, Berto Romero fa d’una espècie de mèdium que té l’oportunitat de resoldre un cas que podria tornar-li la fama que fa anys que va perdre. Al seu favor té el fantasma del seu mentor, un fatxa simpaticot interpretat per Andreu Buenafuente.

I com a competidor, Berto Romero es trobarà amb un Nacho Vigalondo purament diabòlic. Per Mariona Borrull es tracta d’un personatge que “encarna el costat més pervers del periodisme d’aquest país. Un tipus que fa por de veritat”.

‘Això no és Suècia’ [2023]

RTVE Play / 3Cat

Una sèrie que Mariona Borrull defineix com una barreja de ‘Suro‘ i la seva crítica als “camacus”, i a ‘Mira lo que has hecho‘, que desmunta la imatge de la criança idealitzada. La responsable del projecte és Aina Clotet, i està dirigida per Mar Coll amb els guions de Daniel González i Valentina Viso.

‘Això no és Suècia’ explica la història d’una parella amb la seva filla i el seu bebè que marxa a viure a Collserola per “reconnectar” amb la natura. Tot amb un to sarcàstic i amb moments de “mala baba”. De fet, per Borrull, “és un dels grans encerts de la sèrie, que tot i que té moments més clàssics, també es permet algun gag més estripat“.

I el nom fa referència a que, segons la nota de premsa de l’obra, Vallvidrera és coneguda com “la Suècia de Barcelona“, perquè està plena de famílies que busquen tenir una criança alternativa. Però ja podem avançar que la filla gran de la parella posa ràpidament en dubte aquest mètode.

‘Vestidas de azul’ [2023]

Atresplayer, estrena 17 de desembre

Es tracta de la continuació de ‘Veneno’, una història que segons explica Mariona Borrull va “calar fort” entre molts amics que considera amb bon criteri. I això, diu, és motiu suficient per recomanar aquesta extensió.

Al repartiment que ja sortia a ‘Veneno’ s’hi sumen Susana Abaitua, Elena Irureta, Luis Callejo, Estrella Xtravaganza, Mercedes Sampietro, Anabel Alonso, Pedro Casablanc, Llum Barrera i Juriji der Klee.

En aquest cas, anem dos anys després de la mort de La Veneno, quan Valeria decideix buscar i explicar la història de les integrants de ‘Vestida de azul’, el documental dels 80 que donava veu a sis dones trans a l’Espanya de l’època. Aquí, explica Borrull, les “rescatem” entre el passat i el present en una sèrie que, com ‘Veneno’ o ‘Maricón perdido’, “sembla que serà pura reivindicació”.

‘Scott Pilgrim da el salto’ [2023]

Netflix

I Mariona Borrull acaba les seves recomanacions km 0 amb un anime. Sembla estrany, però tot i que la sèrie la produeix Science Saru, que és un estudi d’animació liderat per un japonès (Masaaki Yuasa) i una coreana (Eunyoung Choi), està dirigida per Abel Góngora, nascut a Barcelona i criat a Elx.

Per Borrull, “una sèrie que semblava completament innecessària” fins que ha vist les primeres imatges. D’entrada, perquè “és una perla” i no és una adaptació literal del còmic de Bryan Lee O’Malley o la pel·lícula d’Edgar Wright. Es tracta d’un remake que “es rellegeix en l’univers de Scott Pilgrim, però en què la gent coneix ‘Scott Pilgrim’, i aquí ho deixem”.