Celebrar la vida ballant. Això és el que ens proposa Montse Colomé Pujol a ‘Celebration’. La intèrpret i coreògrafa ha visitat ‘Plaça Tísner‘ per parlar-nos d’aquest espectacle amb què celebra sis dècades en moviment i que porta al nou Espai Texas el 4 i 5 de febrer.

Celebració coral

El primer que es troba el públic que assisteix a ‘Celebration’ és que Montse Colomé Pujol els convida a ballar. Segons explica, la reacció de la majoria de gent és deixar de banda la vergonya i animar-se a moure el cos abans de seure. Deixant-se emportar per l’energia i alegria que proporciona el moviment, assegura, els espectadors tenen una altra predisposició per gaudir de l’espectacle.

‘Celebration’ és un ball parlat de poc més d’una hora en què la intèrpret i coreògrafa recorre una trajectòria en què allò personal i professional es fusionen en un camí dedicat a les arts escèniques. Colomé repassa, entre d’altres, els inicis a l’Orfeó Gracienc, el pas per l’Institut del Teatre, els dos anys d’estada formativa a Nova York, així com professionals i projectes amb els quals ha col·laborat al llarg de la seva llarga i prolífica carrera.

La vida en moviment

Va començar a cantar als quatre anys i, a ballar, als cinc. Des de llavors, Montse Colomé Pujol no ha deixat les arts escèniques com a intèrpret i coreògrafa i, també, dirigint el moviment de produccions teatrals i operístiques. Una tasca creativa que ha compaginat, en diversos moments, amb la de docent en diversos centres i projectes com La Caldera, de la qual va ser una de les fundadores i on ha presentat nombrosos espectacles.

D’entre la llarga llista d’artistes amb què ha col·laborat, Montse Colomé Pujol considera “dues veritables escoles” la feina feta al costat de Carles Santos i amb la companyia Comediants. També la parella formada amb Ramon Colomina, “Colomina Colomé bailarines de claqué”, amb qui ha fet duet artístic durant més de 40 anys.

El “mosaic” de Montse Colomé Pujol

  • Una entitat: l’Orfeó Gracienc. La seva família tenia formació artística i la mare de la Montse la va apuntar a aquest espai cultural i social de ben petita. Hi va començar a cantar als quatre anys i, a ballar, als cinc.   
  • Una ciutat: Nova York. El 1979, amb 23 anys i acabada de diplomar en dansa espanyola a l’Institut del Teatre, la Montse va creuar l’oceà per estudiar a l’escola Alvin Ailey i conèixer de prop la vibrant escena creativa de la ciutat que mai dorm.   
  • Una companyia: Comediants. La Montse hi va entrar el 1987 i durant anys hi va treballar com a intèrpret i coreògrafa. Amb ella va viatjar i actuar per nombrosos països i va participar en la creació d’espectacles de gran format. Entre els quals, la cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.  
  • Un projecte: La Caldera. La Montse va ser una de les fundadores, el 1995, d’aquest centre per a artistes que treballen amb el cos. El seu model de gestió i la seva aportació a les arts escèniques va ser reconeguda el 2006 amb el Premi Nacional de Dansa.  
  • Un aniversari: els 60 anys en moviment, ballant i creant. Amb l’espectacle ‘Celebration’, que ara arriba al nou Espai Texas, festeja amb el públic una trajectòria carregada d’aprenentatges i èxits.  
  • Una plaça: la de la Virreina. La Montse ha crescut i viscut gairebé tota la vida a Gràcia i aquest és un espai important del seu imaginari familiar.