La ballarina i coreògrafa Núria Guiu estrena al Mercat de les Flors l’espectacle ‘Supermedium’, que es podrà veure del 24 al 28 de gener, i que forma part de la residència que l’artista barcelonina ha desenvolupat al Mercat en els darrers dos anys. Abans de res, però, ha vingut al ‘Plaça Tísner‘ a parlar-nos de possessions, de “superballarines” i de la precarietat del sector.

L’esperit de la dansa

Al setembre, Núria Guiu va presentar al Mercat de les Flors la peça ‘Medium’, un solo en què la ballarina es deixava posseir per la tradició de la dansa. A l’espectacle, el cos de l’artista es convertia en el receptacle dels grans corrents que l’han precedit i l’han influït en la seva feina, fins a convertir ‘Medium’ en una reflexió sobre l’herència i la transcendència de la cultura. Per dur-la a terme, Núria Guiu va treballar amb la coreògrafa noruega Ingri Fiksdal. Ara, el duet torna a reunir-se per a presentar ‘Supermedium’.

Elogi de la “superballarina”

El nou espectacle de Núria Guiu és una ampliació de ‘Medium’, en què el format en solitari és substituït per una proposta amb nou intèrprets. A més de les reflexions que ja recorrien aquest primer treball, a ‘Supermedium’ s’hi afegeix una reivindicació d’allò que Núria Guiu i Ingri Fiksdal anomenen la “superballarina”: Una professional que puja als escenaris a ballar, s’encarrega de la coreografia, porta la producció dels espectacles, s’ocupa de la comptabilitat, carrega amb el material… i, a més, té cura de les tasques de la llar i fa malabarismes per mantenir una certa vida social i emocional. Tot plegat, a sobre, sense arribar a final de mes.

Així, la precarietat laboral sobrevola ‘Supermedium’, com un esperit més que també transcendeix la professió. Per ajudar a mitigar-la, el Mercat de les Flors proposa residències artístiques com la que ha ocupat Núria Guiu des de la temporada 2021-2022 i fins a aquest 2023.

El resultat d’aquesta residència es pot veure a ‘Supermedium’ dins del marc del projecte Cèl·lula, amb què el Mercat dona suport a artistes que han assolit un punt determinat de maduresa i estan preparats per a fer un salt endavant.

Núria Guiu
‘Supermedium’, de Núria Guiu i Ingri Fiksdal (2024)

El “mosaic” de Núria Guiu

  • Un disciplina: La dansa. Formada en dansa clàssica a l’Institut del Teatre, ha treballat com a ballarina en produccions nacionals i internacionals abans de fer el salt a la feina de coreògrafa.
  • Una peça: ‘Likes’. El 2017 s’estrenava aquesta creació en què la Núria reflexionava sobre la relació del cos amb el món digital en l’era de les xarxes socials. I el cert és que la nostra convidada va rebre molts “likes”, en forma de premis com el de la Crítica o el Dansacat.
  • Un premi: el Nacional de Cultura, que el CoNCA li va atorgar el 2022 pel seu llenguatge artístic i el seu discurs com a coreògrafa, que l’han convertit en una creadora carismàtica i reconeixible.
  • Una residència: El Mercat de les Flors. Des del 2021 i fins aquest any que just hem acabat, la Núria ha sigut artista resident al Mercat, on hi ha representat produccions com ‘Likes’, ‘Spiritual Boyfriends’ o ‘Cyberexorcisme’.
  • Una companya: Ingri Fiksdal. Amb aquesta coreògrafa noruega es van conèixer fa anys en un ambient de feina tòxic i enrarit, i des de llavors s’han fet amigues i, ara també, cocreadores de l’espectacle ‘Supermedium’, que es podrà veure al Mercat de les Flors del 24 al 28 de gener.
  • Una plaça: La de Margarida Xirgu. Aquest racó emblemàtic de Montjuïc és un pol fonamental per a les arts escèniques barcelonines. I des de fa un parell d’anys, segur que també és una de les places més freqüentades per la Núria.