Foto: @leobarco

Barcelona, València i Madrid són els vèrtex d’un triangle que sovint les fa competir a l’hora d’allotjar un esdeveniment esportiu, un saló o fira comercial, la seu d’un museu… Competència que té poc a veure amb el sentit comú.

Afortunadament els músics de jazz són un exemple de tot el contrari i ho veiem en el programa d’avui. Comencem amb un saxofonista valencià Enric Peidro, músic de sonoritat exquisida, que milita en las files dels tradicionalistes i té projecció internacional. Us el presentem en el projecte que comparteix amb el trombonista Dan Barrett, col·laborador de Woody Allen.

No ens movem de la ciutat del Túria perquè seguim amb Joan Soler, un guitarrista excepcional i amb el saxofonista i director de la Big Band Ramón Cardo, un autèntic especialista en formacions grosses.

Segurament els dos músics valencians amb més presència en els escenaris internacionals són el guitarrista Ximo Tébar i el saxofonista alt Perico Sambeat. Tébar va gravar una sèrie d’àlbums en format de trio d’orgue, amb llegendes de la talla de Lou Bennett o Dr. Lonnie Smith, que avui són un referent. Per la seva part, Sambeat gairebé no necessita presentació. Músic d’una qualitat altíssima, va iniciar la seva carrera com a líder gravant el primer disc amb Tete Montoliu i el trompetista americà Wallace Roney.

Per tancar el triangle portem el quartet del madrileny Joaquín Chacón i el barceloní Alfons Carrascosa, anomenat Madrid Barcelona Project, que va funcionar a començament dels anys 2000.

Acabem amb la trompeta de Donald Byrd que es tornava boig amb els cotxes, especialment amb els més luxosos.

Escolta el programa aquí: