Amb gairebé 70 anys de professió a les espatlles, la barcelonina Maria Lluïsa Solá és una de les deganes del món del doblatge a casa nostra i també una de les veus més carismàtiques de la seva professió. Ara, als homenatges que ha anat rebent en els darrers temps s’hi ha sumat un altre: el que li ha fet Sigourney Weaver en el moment de recollir el seu Goya d’honor. Maria Lluïsa Solá visita el ‘Plaça Tísner‘ per parlar de tota la seva carrera.

La gratitud de Sigourney Weaver

El 10 de febrer passat, l’actriu Sigourney Weaver es va enfilar als escenaris, visiblement emocionada, i va rematar un dels millors discursos de la 38a edició dels Premis Goya amb un agraïment especial a una dona a qui no coneix personalment: Maria Lluïsa Solá. Citant el que li deia Bill Murray, Weaver va assegurar que actuava millor doblada al castellà i, per això mateix, va voler tenir un record per una dona que li ha posat veu des de fa 45 anys.

I de sobte, es va desfermar la bogeria. Maria Lluïsa Solá va començar a rebre trucades, se li fan entrevistes, protagonitza articles i, amb ella, la professió del doblatge surt de l’ombra dels estudis de gravació.

De Sofia Loren a Helen Mirren

Maria Lluïsa Solá va començar a exercitar la seva veu quan no tenia ni 18 anys, treballant primer a Ràdio Espanya a Barcelona i, després, com a dobladora. Aviat li van arribar els primers papers protagonistes, amb Sofia Loren encarnant Doña Jimena a ‘El Cid’ (Anthony Mann, 1961).

Seria la primera de moltes. Més endavant van venir Katharine Hepburn, Susan Sarandon, Glenn Close, Helen Mirren i, és clar, Sigourney Weaver. Com diu la mateixa Maria Lluïsa Solá, amb alguns d’aquests noms hi ha establert una relació molt personal, tot i no conèixer-les, perquè l’han acompanyada durant dècades i s’han fet grans juntes.

En la majoria d’ocasions, però, els dobladors viuen aquesta relació de manera unidireccional, sense que hi hagi un retorn per part de les estrelles a qui doblen. Amb Sigourney Weaver i Maria Lluïsa Solá, aquesta unidireccionalitat s’ha trencat.

Maria Lluïsa Solá

El “mosaic” de Maria Lluïsa Solá

  • Una eina: la veu. Formada a l’Institut del Teatre, la Maria Lluïsa es va iniciar en el radioteatre a Barcelona, abans d’entrar a treballar als mítics estudis de doblatge de La Voz de España, al número 18 de l’avinguda del Tibidabo.
  • Un debut: Sofia Loren. L’any 1961, la Maria Lluïsa va interpretar el seu primer protagonista posant veu ni més ni menys que a la gran Sofia Loren a ‘El Cid’. Va ser la primera d’una galeria d’actrius llegendàries.
  • Una xifra: més de 3.000 doblatges, són els que ha realitzat en més de 60 anys de carrera. Tota una declaració d’amor a una professió que, tot i el pas del temps, es resisteix a deixar.
  • Un premi: El Premi Actúa que atorga la fundació AISGE, i que va servir per reconèixer, fa cinc anys, la tasca d’una de les dobladores més veteranes i carismàtiques de l’audiovisual català i espanyol.
  • Una actriu: Sigourney Weaver. L’edició passada dels Premis Goya va posar la Maria Lluïsa a sota dels focus, quan la intèrpret nord-americana li va agrair públicament la seva feina en el discurs que va fer.
  • Una plaça: la del Bonsuccés. Fa 60 anys, va ser un dels racons més freqüentats per la Maria Lluïsa, molt abans que la seva veu es fes popular arreu de l’estat durant més de sis dècades.