El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM) iniciarà la seva transformació a partir de la Mercè 2024, amb motiu de la integració del recinte dins de la xarxa d’espais del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). L’equipament canviarà de nom i se centrarà a explicar la història moderna de la ciutat, fins a la puixança de Barcelona durant el segle XIX que va culminar amb l’Exposició Universal del 1888.

La previsió és que es posin en marxa els primers canvis per la Mercè i que per Santa Eulàlia es pugui fer una inauguració formal. Durant el 2025 es preveu revisar i actualitzar les diferents mostres i espais de l’equipament, i la culminació total arribarà el 2026.

Marcé parla de consens al consistori

Des de l’Ajuntament de Barcelona han anunciat que el nom actual —El Born Centre de Cultura i Memòria— es canviarà. “Buscarem el nom més adequat, però ho farem al setembre”, ha dit el regidor de Cultura, Xavier Marcé. En paral·lel, el regidor també s’ha referit als recels que va suposar l’anunci de la transformació del centre a l’octubre de l’any passat per part d’alguns grups municipals i ha assegurat que, ara com ara, “hi ha una altíssima complicitat”. I ha afegit: “Hi ha un elevat consens que el potencial d’El Born es multiplicarà amb aquest projecte”. Sobre els programes de memòria, Marcé ha afirmat que “continuaran existint”.

Crítiques de l’oposició a la supressió de la direcció d’El Born CCM per integrar-se al MUHBA
TriasxBCN, BComú i ERC critiquen la decisió mentre que PP i Vox aplaudeixen que ens deixi enrere “la zona zero de l’independentisme”

Els nous usos de cada sala

La integració d’El Born dins dels espais del MUHBA comportarà la renovació dels espais tal com es coneixen en l’actualitat. La Sala Castellví, on ara hi ha un bar restaurant, passarà a ser una sala d’exposicions temporals, mentre que les exposicions permanents ocuparan la Sala Villarroel i la Sala Casanova. El jaciment, situat al subsol, s’està estudiant com fer-lo més accessible.

Un espai que no patirà canvis és la Sala Moragues, que se seguirà fent servir com a sala d’actes per a acollir activitat pròpia, així com activitats externes. A banda, també s’està treballant per instal·lar dins de l’equipament la llibreria de les publicacions realitzades per la ciutat, que actualment es troba a la Sala Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona.

Les exposicions

La Sala Castellví s’estrenarà com a sala d’exposicions temporals amb “Europa urbes, 1500-2000“, una mostra amb museografia perimetral, en gran mesura digital, dedicada a mostrar amb comparacions com han actuat i sobreviscut les ciutats europees des del final de l’edat mitjana fins a l’alba del segle XXI.

A la Sala Villarroel hi haurà “La ciutat gremial. Barcelona, 1700”, una exposició en què es descriurà una visió històrica de la ciutat gremial, des del 1500 al 1700. A la Sala Casanova es mostrarà com es va produir la industrialització de Barcelona.