L’equip de Manifesta 15 Barcelona Metropolitana fa temps que treballa en la preparació de la propera edició de la coneguda com a Biennal Nòmada Europea, considerada la tercera més important del món en l’àmbit de l’art contemporani.

A cinc mesos de la inauguració, a ‘Plaça Tísner‘ us avancem alguns dels aspectes destacats d’aquest important esdeveniment que promou la relació entre cultura i societat civil amb l’objectiu d’impulsar canvis positius en el territori

Visió metropolitana

La proposta amb què Barcelona va ser escollida per acollir la 15a edició de Manifesta estava centrada en explorar maneres de democratitzar les institucions culturals i, sobretot, de descentralitzar-ne les infraestructures. Aquest enfocament pretén teixir un nou model de col·laboració entre Barcelona i les ciutats de la regió metropolitana.

És la primera vegada que la ciutat amfitriona obre la biennal a altres poblacions. En aquest cas, 11 municipis de la regió metropolitana que han donat suport a la candidatura barcelonina: Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.

Tres eixos conceptuals i tres àrees geogràfiques

Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ha establert tres eixos conceptuals que es desenvoluparan en tres zones geogràfiques, que la biennal presenta com a nodes.

D’una banda, els projectes agrupats sota el nom d’‘Imaginant el futur’, s’aglutinaran en diferents espais entorn del riu Besòs. De l’altra, ‘Equilibrant conflictes’, posarà el focus en millorar la gestió dels desequilibris en un entorn comú i es durà a terme al delta del Llobregat. Per últim, la mirada sobre com ‘Cuidar i ser cuidats’, s’expandirà en l’àrea de la serra de Collserola.

Besòs, Llobregat i Collserola són tres grans sistemes naturals que envolten Barcelona i, alhora, la connecten amb la regió metropolitana. Manifesta vol contribuir a fer que els dos rius, la muntanya i el mar passin de ser fronteres a oportunitats.

Les seus de Manifesta 15

El campament base de Manifesta 15 serà a Barcelona, a l’antiga Editorial Gustavo Gili. Però els espais on es mostraran projectes estan repartits per les 11 ciutats metropolitanes que hi participen.

‘Imaginant futurs’, al riu Besòs

  • Les Tres Xemeneies a Sant Adrià de Besòs, espai que s’obrirà per primera vegada al públic.
  • Parc Fluvial del Besòs al seu pas per Santa Coloma de Gramenet. En aquesta zona abans contaminada, Manifesta vol acollir el museu d’art urbà més gran del món.
  • L’antiga presó de Mataró, primer exemple del model panòptic a Espanya que des del 2022 acull el centre Mataró Art Contemporani.
  • Un espai pendent de concretar a Badalona.

‘Equilibrant conflictes’, al delta del Llobregat

  • Casa Gomis, construcció racionalista situada en un entorn protegit al costat de l’Aeroport Josep Tarradellas de Barcelona-el Prat.
  • Can Trinxet, una de les fàbriques tèxtils més grans de l’Hospitalet de Llobregat.
  • Un espai per definir a Cornellà de Llobregat.

‘Cuidar i ser cuidats’, a la serra de Collserola

  • Monestir de Sant Cugat, referent d’espiritualitat i reflexió.
  • Seu d’Ègara, testimoni de la cultura artística del segle VI a Terrassa.
  • Vapor Buxeda Vell, símbol del patrimoni industrial de Sabadell.
  • Roca Umbert, a Granollers, que ja funciona com a centre d’art i cultura.