“Tàpies viu. Viu Tàpies”. Aquest és el lema de l’Any Tàpies, que arrenca el 13 de desembre del 2023 coincidint amb el centenari del naixement de l’artista. Una jornada de portes obertes a la Fundació Antoni Tàpies serà el tret de sortida a un programa farcit d’exposicions però també d’activitats que posen l’accent en la vigència de l’obra i el pensament d’Antoni Tàpies, així com en la seva connexió amb èpoques, cultures i llenguatges diversos.

Una desena d’exposicions

Un dels pilars de la programació de l’Any Tàpies és el conjunt d’exposicions que analitzaran i posaran en diàleg l’obra de Tàpies amb altres artistes. El 14 de desembre la Fundació Antoni Tàpies inaugura dues de les cinc mostres que acollirà durant l’efemèride.

D’una banda, “A=A, B=B”, que parteix de les reflexions sobre ciència i filosofia recollides al llibre ‘La nueva visión del mundo’ i que porta al present el debat entorn de la relació entre tots dos camps. De l’altra, “Tàpies. L’empremta zen”, que reflecteix l’interès de l’artista per la filosofia oriental i com va influir en la seva producció l’art japonès.

Després de passar per Brussel·les i Madrid, al juliol arribarà a Barcelona l’exposició més ambiciosa i completa de l’any Tàpies: “Retrospectiva”, una mostra comissariada per Manuel Borja-Villel que recorrerà la prolífica trajectòria de l’artista: des del primers dibuixos i autoretrats, als treballs vinculats al grup Dau al Set, les obres matèriques dels anys 50, els objectes i assemblatges dels 60 i principis dels 70, les noves recerques matèriques dels anys 80 i obres de les últimes dues dècades de la seva carrera.

Ponts amb altres disciplines

A més de les exposicions, l’Any Tàpies també expandirà el llegat de l’artista a altres territoris amb iniciatives en diferents àmbits. Entre les quals, hi ha la pel·lícula d’autor inspirada en Tàpies que s’ha encarregat al singular cineasta Albert Serra. L’efemèride també s’aprofitarà per impulsar la Càtedra Antoni Tàpies amb la Universitat Pompeu Fabra, i l’Institut de les Derives Crítiques, que vol promoure la investigació estable entorn de la figura de l’artista.

El programa de l’Any Tàpies també inclou un ampli ventall d’accions en centres educatius i espais d’art. Entre d’altres hi ha activitats formatives dirigides a docents i també un concurs de crítica artística adreçat a l’alumnat de primària i secundària que parteixi de l’obra de Tàpies posant-la en relació amb problemàtiques actuals.