El periodista i escriptor Jaume Clotet ha sigut un dels autors més venuts del Sant Jordi del 2024 amb ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’. Ara, passada la ressaca de la diada, ens visita al ‘Plaça Tísner‘ per parlar de l’èxit d’una novel·la a cavall entre quatre èpoques.

L’ombra del mal

‘La Germandat de l’Àngel Caigut’ comença amb un grup de cavallers templers que fugen de Jerusalem, quan la ciutat ha caigut en mans dels musulmans i porten amb ells un secret que cal amagar com sigui. Quasi bé mil anys més tard, un monjo de Montserrat força atípic i una mossa d’esquadra hauran d’enfrontar-se amb una conspiració ancestral on es mesclen noms com els del papa Borja i Heinrich Himmler, i que implica alguns alts càrrecs del Vaticà.

Amb el seu nou llibre, Jaume Clotet mescla passat i present en una història que té múltiples personatges però on sobresurt un de més eteri, però no per això menys rellevant: el mal. A través de les decisions que prenen alguns dels protagonistes sorgeix la gran pregunta: tots podem ser malvats, en funció de les circumstàncies? Caldrà llegir ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’ per respondre-ho, però no hem d’oblidar mai que les criatures de l’infern, ja sigui Belzebú o el mateix Satanàs, poden caminar entre nosaltres.

L’embruix de la història (catalana)

Jaume Clotet és un amant de la història, només cal veure la seva bibliografia per constatar-ho. I de tots els territoris on pot centrar la seva afició, Catalunya n’és el capdavanter: tant als seus assaigs com a les seves novel·les, ens ha parlat dels protagonistes oblidats del 1714, de la censura contra la literatura catalana i de l’ordre dels càtars.

En els seus relats, traspua una reivindicació del paisatge català també com a escenari de grans relats, perquè les muntanyes de Montserrat no tenen res a envejar a les Rocalloses i les intrigues de la Barcelona medieval no són menys interessants que les del París de la revolució, per exemple.

Per Jaume Clotet, normalitzar i reivindicar la història i la geografia catalana com a materials de ficció és una baula més en el camí d’enfortir la nostra cultura i acostar-la al gran públic, aquell que podria llegir amb la mateixa fruïció una novel·la de Dan Brown i Ken Follet que, per exemple, ‘La Germandat de l’Àngel Caigut’.

El “mosaic” de Jaume Clotet

  • Un ofici: periodista. El Jaume Clotet ha sigut corresponsal al País Basc, sotsdirector de l’Agència Catalana de Notícies i cap de política del diari ‘Avui’, entre d’altres. Això sí, imaginem que qualsevol semblança del seu nou llibre amb la realitat, és pura coincidència.
  • Una institució: la Generalitat de Catalunya. Com diu ell mateix, el Jaume Clotet ha treballat per a tots els presidents excepte Pujol i Aragonès, com a cap de premsa del Departament de Governació de la Generalitat.
  • Un moment: cinquanta, en realitat. Amb el llibre ‘50 moments imprescindibles de la història de Catalunya’, el Jaume Clotet va refermar un amor pel gènere històric que, ja sigui des de l’assaig o des de la novel·la, ha mantingut fins al dia d’avui.
  • Un premi: el Néstor Luján de novel·la històrica, que es va endur amb el llibre ‘El càtar proscrit’. Seria el seu primer guardó, però no l’últim.
  • Una germandat: la de l’Àngel Caigut. Amb la seva nova novel·la, el Jaume Clotet ha viatjat per tot Europa, ha travessat dos mil·lennis, s’ha endut el premi Josep Pla i s’ha convertit en un dels autors més venuts d’aquest Sant Jordi. No està gens malament.
  • Una plaça: la de Sarrià. El centre històric d’aquest barri de Barcelona va acollir, antigament, el poder polític de la vila i també l’eclesiàstic. Un lloc idoni perquè s’hi instal·li una germandat amb idees molt fosques…
Comparteix a: