El periodista cultural i col·laborador de ‘Plaça Tísner‘ Nil Martín López ha portat al plató del programa una selecció de propostes escèniques molt diverses, però que totes es poden veure aquest mes de maig. La primera és un cicle de circ contemporani, també hi ha un espectacle de dansa, una obra de teatre i un monòleg de molt d’èxit. Es pot veure la secció sencera de Nil Martín al vídeo superior.

‘Breu introducció al western’

El títol és la metàfora d’una determinada idea de masculinitat, de l’home blanc sol dels westerns.

Dirigida pel dramaturg Joan Yago, aquesta obra de teatre explica amb un to irònic la història d’una família formada per quatre homes sols que conviuen en un sol espai. Un fill sense feina, que s’ha aficionat als westerns, i un pare de baixa després de patir una agressió violenta; un oncle abonat a tot tipus de teràpies i un avi amb demència.

Quatre homes que no saben comunicar-se ni cuidar-se, ni conviure amb la violència del món que ens envolta, interpretats pels actors Eduard Benito, Pepo Blasco, Oriol Guinart i Jan Serra.

Sala FlyHard, del de 6 maig fins al 24 de juny

Circ d’Ara Mateix

Aquest cicle de circ pretén apropar als espectadors propostes de circ contemporani, les quals combinen el circ amb la dansa, el teatre i les arts visuals. Aquestes tracten diverses temàtiques, com ara l’ús que es fa dels materials contaminants.

‘Materia’, ‘Petróleo i ‘Masha’ són algunes de les propostes de Circ d’Ara Mateix que es poden veure al Mercat de les Flors. A més, al vestíbul del teatre, cada dia de funció hi ha exposicions i mostres gratuïtes d’artistes emergents de diferents disciplines, elaborades pels estudiants del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel.

Mercat de les Flors, fins al dissabte 11 de maig

‘ACLUCALLS’

La companyia de dansa SADCUM porta el seu espectacle ACLUCALLS al Sant Andreu Teatre (SAT!). El nom de l’obra fa referència a l’element que se sol col·locar als cavalls per limitar-los la visió i que mirin sempre endavant. La representació és un autoretrat grotesc de la generació Z i la societat postinternet, marcada per la saturació d’informació i de missatges d’optimisme forçats (“tot anirà bé”; “si vols, pots”). El xou inclou un llenguatge multidisciplinari que combina 11 cossos en escena, vídeo, vestuari i disseny sonor, entre d’altres, basant-se en l’estètica i els llenguatges corporals digitals.

SAT!, el 24 i 25 de maig

‘Helen Keller, a muller marabilla?’

La companyia gallega Chévere és cabdal en el panorama contemporani teatral i ha portat muntatges molt celebrats a Barcelona com ‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’, sobre la catàstrofe del Prestige. Ara, Chévere arriba a la ciutat amb ‘Helen Keller, a muller marabilla?‘, un nou espectacle que aborda la figura d’inicis del segle XX Hellen Keller, una activista pionera de la lluita per la igualtat, la justícia social i la dissidència en ple “miracle americà“.

Segons les fonts oficials, va ser la primera persona sorda i cega que va obtenir un títol universitari el 1904 a Harvard. En coherència amb la història, l’espectacle integra la llengua oral i la llengua de signes, a més de sobretítols i audiodescripció per a persones cegues, per fer-lo accessible al màxim de gent possible. Un relat captivador explicat d’una manera singular.

Teatre Lliure de Gràcia, del 9 al 19 de maig

‘Acorar’

A diferència dels anteriors, aquest espectacle no és cap novetat. Es va estrenar l’any 2011 i va tenir un èxit tan gran que ha recollit una pila de premis i no s’ha deixat de representar al llarg d’aquests 13 anys. L’obra ofereix una trista però alhora irònica radiografia d’un món que s’acaba, el de la pagesia mallorquina. La trama parteix de la metàfora de les matances del porc i de la sobrassada blanca (de fet, “acorar” és com els ramaders anomenen a matar els animals), per oferir una visió universal sobre el món més íntim de cadascú i sobre la mort (o matança) de les nostres arrels. Un espectacle poètic, però també còmic, amb la celebrada interpretació del mateix autor del text, Toni Gomila, i dirigit per Rafel Duran.

Espai Texas, fins al 21 de maig