El festival de Barcelona de cultura i drets humans Irídia Fest celebra la 2a edició amb dues jornades de música i reivindicació el 16 i 17 de febrer a la sala Paral·lel 62. El lema d’aquest any és “Denunciem l’inacceptable. Imaginem el desitjable“, una denúncia que segons ha assegurat al ‘Plaça Tísner‘ Borja Lozano, membre d’Irídia Fest, és mes necessària que mai per l’avenç de la ultradreta.

La veu de la dona gitana

La primera nit del festival arrencarà amb l’espectacle ‘No soy tu gitana’, de Silvia Agüero, que és l’autora del text, però també la intèrpret d’una obra que busca donar veu a la dona gitana per “explicar la història de les dones gitanes que mai s’ha explicat”. Agüero explica que el text exposa els orígens històrics del racisme i “l’antigitanisme cultural i institucional“.

Tot i ser un text de denúncia, ho fa des de l’humor per “arribar a un lloc comú amb el públic”. Per això, no es presenta com un monòleg, sinó com un diàleg teatral sense pretensions de destruir a ningú. Per Agüero, “la rebel·lió de la dona gitana també ha de ser-ho per a la resta de dones“. I està convençuda que la cultura gitana podria ser “una alternativa a molts abusos de la societat capitalista”.

La nit acabarà amb flamenc amb el guitarrista i president del Centre Cultural Gitano de la Mina, Rafael Perona, i la cantaora Carmen Amador. Tots dos són activistes pels drets del poble gitano i se’ls pot veure habitualment a diferents “tablaos” flamencs de Barcelona.

Protesta a ritme de ball

La segona nit del festival oferirà sons caribenys. Els primers seran el conjunt de salsa i música afrocubana Tarquim y los Metales Preciosos. També es podrà escoltar Lapili amb el seus ritmes dancehall i afrobeat. La banda de Londres Dowdelin portarà el seu afrofuturisme crioll amb arrels a Guadalupe, Martinica i Armènia. I acabarà el festival amb un reggaeton poc comercial de La Bulla Perreo!! Jahzzmvn & Aceitunas Negras.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a