Un dels eixos del pensament d’Immanuel Kant, ‘L’imperatiu categòric’, dona nom al nou text de Victoria Szpunberg. N’hem parlat a ‘Plaça Tísner‘ amb els dos intèrprets que el defensen a escena: Àgata Roca Maragall i Xavi Sáez Delclós.

Qüestionar les normes

La protagonista de ‘L’imperatiu categòric’ és una dona, Clara G., que passa la cinquantena i és professora de filosofia a la universitat. És experta en Kant i, a mirall del seu objecte d’estudi, és algú que sempre ha seguit les normes. La seva vida entra en crisi quan les circumstàncies evidencien que la rectitud moral que ha regit la seva vida no li ha servit per aconseguir allò que seria just.

El personatge a qui dona vida Àgata Roca Maragall es va trobant en el seu periple amb tota mena de figures masculines, a qui encarna com a únic actor Xavi Sáez Delclós: un cap de departament a la universitat, un policia, un agent immobiliari, un veí, un cambrer, una cita de Tinder… Homes que tenen en comú formar acríticament part del sistema i reflectir les dinàmiques del patriarcat.

Un retrat de la Barcelona de 2024

Victoria Szpunberg, que també ha dirigit el muntatge, elabora un retrat social de la Barcelona actual. A través de la història de la protagonista, a ‘L’imperatiu categòric’ desfilen problemàtiques com la salut mental, la precarietat laboral, l’impacte negatiu de turisme o el nepotisme en l’àmbit acadèmic.

La dramaturga, que també va estudiar filosofia abans de dedicar-se plenament al teatre, ha teixit un text que empeny el públic a guanyar consciència i plantejar-se, com ho fa el personatge principal, com serien capaços de reaccionar si es veiessin acorralats per tot el què els envolta.

El “mosaic” d’Àgata Roca i Xavi Sáez

  • Una dramaturga: Victoria Szpunberg. És l’autora del text i directora del muntatge ‘L’imperatiu categòric’, que l’Àgata i el Xavi defensen a l’escenari del Lliure de Gràcia.  
  • Una obra: ‘Crítica de la raó pràctica’, en què Immanuel Kant exposa el seu pensament en l’àmbit de la ètica. La professora de filosofia a qui dona vida l’Àgata és experta en aquest autor. 
  • Un escriptor: Franz Kafka. La protagonista l’introdueix a les seves classes i personatges com el Josef K de la novel·la ‘El Procés’ o l’escarabat de ‘La metamorfosis’ també apareixen en la història. 
  • Un context: La Barcelona actual. L’acció ens condueix per realitats ben presents a ciutat com la precarietat laboral, la solitud no desitjada, la salut mental, l’impacte del turisme o les dificultats per accedir a un habitatge.  
  • Un objecte: un ganivet. De cuina i ben esmolat. Aquest estri potencialment perillós i que tots tenim a l’abast ens empeny a preguntar-nos en quines situacions podríem arribar a utilitzar-lo. 
  • Una plaça: l’Àgata tria la plaça Molina. És on va créixer i on encara hi viu part de la seva família. En Xavi escull la plaça de la Font de Ventalló, el poble de l’Alt Empordà on passa els estius.