El dibuixant i il·lustrador barceloní Chamo San afirma que el cartell de les festes de la Mercè “és molt més que una icona“, és l’encàrrec “desitjat per tots els il·lustradors, dissenyadors i artistes de Barcelona”. San ha tingut un últim any especialment prolífic, amb l’autoedició del llibre ‘Sketched memories’, que recull les il·lustracions que va fer durant 10 anys a les seves inseparables llibretes de tapes dures, una exposició a l’N2 Galeria i l’encàrrec del cartell de les Festes de la Mercè 2023, una original proposta dibuixada al bolígraf amb 115 personatges que formen un castell.

Sempre portava llibretes a la butxaca i després de 10 anys vaig editar un llibre amb una selecció de dibuixos ”
Chamo San

Bolígrafs i llibretes de tapes dures

El bolígraf de punta extrafina sembla una extensió de la mà de Chamo San. Es passa hores i hores amb un entre els dits. Els utilitza des de petit, perquè, com altres il·lustradors, ell no va deixar de dibuixar en fer-se gran. El seu és un dibuix figuratiu i posa l’ull en la figura humana. Encara conserva la vintena de petites llibretes de tapa dura en què ha anat retratant gairebé tots els seus amics i família al llarg d’una dècada.

Eren el seu refugi, més enllà dels encàrrecs publicitaris i editorials amb què va començar a treballar, el seu particular “black book”, a imatge i semblança dels que utilitzen els grafiters, a qui tan admirava quan era adolescent. “Sempre portava llibretes a la butxaca i després de 10 anys vaig editar un llibre amb una selecció de dibuixos”, explica a un equip del ‘Plaça Tísner‘. L’octubre del 2022 va editar “Sketched memories” gràcies al micromecenatge, un treball que el va ajudar creure’s una mica més el seu paper com a artista, que s’ha afiançat definitivament amb el cartell de les festes de la Mercè 2023.

Un cartell amb ous de Pasqua

El cartell il·lustrat per Chamo San convida a passar-se una bona estona buscant el que ell anomena “ous de Pasqua”. Entre el centenar de personatges que el componen n’hi ha una vintena de reconeixibles: des de representants de la cultura barcelonina a reivindicar (com Ocaña, Gallardo, el Pinotxo de la Boqueria, Teresa Pàmies, Maria Mercè Marçal i Palomino), passant per protagonistes de cartells anteriors com els de l’estudi Reskate el 2020, figures icòniques del bestiari i els capgrossos de la ciutat, fins a coneguts i familiars del mateix il·lustrador. El cartell és una bona opció per posar en pràctica els coneixements sobre Barcelona, les Festes de la Mercè i la seva cultura popular mentre es juga a endevinar qui és qui.

Postal desplegable

Els dibuixos de Chamo San es poden gaudir amb tots els detalls i els 115 personatges en format postal desplegable, un disseny que es pot recollir de forma gratuïta – a l’igual que el cartell- al Palau de la Virreina (la rambla, 99) i a la Sala Ciutat (carrer de la Ciutat, 2).

Se n’han fet 4.000 còpies, i estan tenint molt bona acollida entre els barcelonins, l’il·lustrador està encantat amb alguna de les teories que circulen per les xarxes sobre una de les lletres tortes que encapçalen el pòster i que afirma que és l’enxaneta qui la mou.

La realitat és una altra: la tipografia (escollida amb els estudis de disseny Arauna i 131) és un homenatge a les publicacions sense recursos de la Barcelona underground dels anys 70 i 80, que utilitzaven el Letraset, un tipus de lletra que s’enganxava i que tenia “les seves imperfeccions”, explica San.

En no tenir referents propers, he necessitat demostrar-me que sabia dibuixar”
Chamo San

Meticulós i autoexigent

L’artista barceloní es considera “molt meticulós” i reconeix que encara se sent “un artista en creixement“. Després de més d’una dècada enganxat al bolígraf, reflexiona sobre el repte de deixar enrere una tècnica que l’absorbeix massa temps: “Si comptés les hores que hi passo, segurament em deprimiria“. Això ha fet que es plantegés en algunes ocasions “si algunes feines són rendibles”. Per això ha començat a introduir la pintura i el color a les seves obres. San té ganes d’emprendre nous camins: “En no tenir referents propers, he necessitat demostrar-me que sabia dibuixar. Ara que ja ho he demostrat puc passar a altres coses”. El seguirem de prop.