Ja s’ha fet públic el cartell de les Festes de la Mercè 2023. L’obra que dona imatge a l’edició d’enguany de la festa major de Barcelona ha estat creada per l’il·lustrador i dibuixant barceloní Chamo San. El cartell consisteix en un gran castell integrat per personatges imaginaris, de diverses edats i sensibilitats, que representen la festa de la ciutat, entre els quals hi ha una enxaneta que culmina l’esmentada torre. També hi ha persones singulars de la cultura de Barcelona i referències a cartells d’edicions anteriors per homenatjar-los.

Un dels objectius del cartell és representar el caràcter coral i col·lectiu que té la Mercè: la festa major és, segons l’autor de la imatge, la suma de la participació activa i la implicació del conjunt dels ciutadans i, també, de l’aportació de diferents col·lectius artístics.

Les referències a cartells d’anys anteriors

Són diverses les referències que hi ha en el cartell a les imatges gràfiques d’edicions anteriors de la festa major. Per exemple, es pot veure la protagonista del cartell del 2018, de Sónia Pulido. També s’homenatja el cartell d’América Sánchez el 2005, el de l’artista Miguel Gallardo el 2016 i el de Damià Carulla el 1985. A banda, l’il·lustrador ha volgut retre homenatge Marta Tatjer, impulsora de la primera Mercè en democràcia (inspirat en una pintura de Francesc Galí).

Les escriptores Maria Mercè Marçal i Teresa Pàmies, l’actriu Margarita Xirgu i el Juanito, del bar Pinotxo de la Boqueria, són altres personalitats rellevants que són referenciats al cartell d’enguany. En total, hi ha 120 personatges representants (sumant els personatges referenciats, els imaginaris de l’autor, tres coloms, un pardal, dos dracs i un gos).

Chamo San, l’autor del cartell de la Mercè

Nascut el 1987, Chamo San és l’autor del cartell de les Festes de la Mercè. Va estudiar Belles Arts a
Barcelona
i a l’Escola Nacional Superior de Belles Arts de París. Des del 2010, compagina els seus projectes personals i exposicions en galeries amb encàrrecs d’il·lustració per a diverses editorials, revistes i empreses publicitàries.

Un exemple és l’IMPASSE, una recent exposició en solitari a N2 Galeria de Barcelona. També va publicar el 2022 Sketched Memories, una selecció de dibuixos fets en llibretes entre els anys 2011 i 2021 i que es va poder visitar al Centre d’Art Contemporani la Sala. Durant la seva carrera com a il·lustrador, ha treballat per a marques com Nike, New Balance, La Lliga, Seat, Estrella Damm, Heineken o HBO Espanya, així com amb les revistes ‘Panenka’, ‘El País setmanal’ o ‘Yorokobu’, entre d’altres.

cartell merce 2023 chamo san

PDF dels cartells de la Mercè

Què vols saber de les festes de la Mercè 2023?