Els cinemes Zumzeig estrenen aquest divendres el documental ‘Alteritats’ després d’haver passat per festivals com el D’A o el de Màlaga i rebre dues nominacions als Premis Gaudí. Les seves directores, les cineastes Alba Cros Pellisé i Nora Haddad Casadevall han vingut al ‘Plaça Tísner‘ a parlar-nos-en.
Visibilitzar els marges
Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, les alteritats són els “estats o qualitats d’ésser altre”. En el documental de Cros i Haddad, “l’altra” és aquella que ha viscut la seva condició de persona lesbiana al marge de l’estereotip que la societat heteronormativa adjudica a aquest col·lectiu.
Per trencar amb aquesta tipificació de la figura lèsbica, les dues cineastes s’han embarcat en un viatge per diferents realitats, les que viuen les testimonis d’aquest documental on la paraula, i la vivència que es relata, són el motor de la narració.
Entre les veus que poblen ‘Alteritats’ hi tenim la Dolors i la Núria, una parella de més de 70 anys amb propostes tan radicals i transformadores com les de les noves generacions; l’Alf, que viu les complicacions de ser ramadera i buscar parelles lèsbiques en un entorn rural; la Manoly, que va néixer amb cos d’home i que als prejudicis contra la comunitat lesbiana ha de sumar-hi els que pateix el col·lectiu trans; o la Fatou i la Gina, dues catalanes racialitzades d’origen subsaharià que provenen de famílies musulmanes. Amb totes elles, i d’altres, ‘Alteritats’ pinta un fresc d’una realitat que desafia les etiquetes i les estretors de ment.
Alteritats lluminoses
Tot i el to de reflexió i la voluntat de donar veu a les realitats silenciades, ‘Alteritats’ no és un documental greu, que pinti un panorama pessimista ni busqui ser didàctic. Molt al contrari, el film de Cros i Haddad és una celebració de la diversitat i una reivindicació de la llibertat de viure la pròpia identitat com es vulgui.
A través de les experiències de les seves protagonistes entenem, per si feia falta a aquestes altures, que queda molt camí per recórrer, però ‘Alteritats’ traspua optimisme i vitalitat perquè la Dolors, la Manoly, la Fatou o la Kali són aquí per afirmar, amb la seva pròpia existència, que la comunitat LGBTIQ+ és rica i plural, molesti a qui molesti.
El “mosaic” d’Alba Cros i Nora Haddad
- Un debut: ‘Les amigues de l’Àgata’. L’Any 2015, l’Alba va ser una de les quatre directores d’aquest llargmetratge, que marcava un punt d’inflexió en el cinema català i obria la porta a una generació de joves cineastes com Carla Simón o Elena Martín.
- Un documental: ‘El sostre groc’. La Nora ha sigut cap de so d’aquest documental d’Isabel Coixet sobre els abusos de l’Aula de Teatre de Lleida, un treball que se suma a la seva tasca com a sonidista en llargmetratges, curts i sèries de televisió.
- Un personatge: La Lara. A més de la seva faceta com a directora, l’Alba va interpretar una de les protagonistes de ‘La amiga de mi amiga’, el primer llarg de la Zaida Carmona.
- Una instal·lació: ‘T’habites o t’evites?’, la proposta sonora que Nora Haddad va oferir l’any 2018 dins del Visibles, Festival de Cultures lesbianes de La Bonne.
- Una pel·lícula: ‘Alteritats’, el primer treball signat a quatre mans per l’Alba i la Nora convida a visibilitzar la realitat polièdrica i molt viva de la comunitat LGTBIQ+ en català.
- Una plaça: La de la Poeta Maria-Mercè Marçal, a Sant Pere de Ribes. L’Alba i la Nora han triat un racó dedicat a una referent del feminisme que, com elles, va fer activisme des de la cultura.